Maradona mag naar Harvard

© AFP
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De befaamde Amerikaanse Harvard University nodigt Diego Maradona uit als gastspreker, zo meldt de Argentijnse krant La Nación.

Het was de buzz deze zomer in Antwerpen. Diego Maradona zou naar de stad komen. Uiteindelijk bleek het een flop en daagde hij niet op. In Italië was hij de afgelopen weken wél aanwezig. Op een gala in Firenze, stad waar ook een toneelstuk ‘Tre volte 10′ (te vertalen als drie keer tien) over zijn strapatsen bij Napoli in première ging. Met de hoofdrolspeler als gast in de zaal. Een paar dagen later kon Dries Mertens hem in de kleedkamer begroeten. Het is dertig jaar geleden dat Diego Maradona, wiens moeder haar roots had in het zuiden van Italië, Napoli de scudetto bezorgde, en dat zijn ze in Napels niet vergeten. Als volgende week de ploeg op bezoek gaat bij Real Madrid voor de volgende fase in de Champions League, gaat Maradona mee. Als eregast.

Diego is terug, Diego is weer hot. Gisteren werd Matías Morla, Maradona’s advocaat, daar verwacht. Die had een afspraak bij de FIFA om er de papieren voor het ambassadeurschap van de wereldvoetbalbond te ondertekenen. Een cadeau van Gianni Infantino, de voorzitter. Die maakte in één beweging Maradona, in 1994 nog door de FIFA uit het WK gezet na een positieve dopingplas, aanvoerder van de FIFA Legends. Tot dat kransje behoren ook Marco van Basten, Ronaldo en Gabriel Batistuta.

Maradona, uitgeweken naar Dubai om daar de sport te promoten, moet duidelijk weer ernstig genomen worden. Infantino, zo laat Diego weten, gebruikt hem als raadgever om de bestuurscrisis in het Argentijnse voetbal mee op te lossen. En vorige week verscheen plots een uitnodiging van de befaamde Harvard University op de officiële facebookpagina van het nummer tien. Prompt wijdde La Nación, de grootste krant in Argentinië, er een artikel aan. De prestigieuze universiteit uit de buurt van Boston had Maradona uitgenodigd als gastspreker. The Global Game, soccer, politics and popular culture, is een cursus die er dit voorjaar wordt georganiseerd. Goed voor vier studiepunten. Maradona kreeg van Mariano Siskind, een van de proffen, een uitnodiging om er zijn verhaal te komen vertellen.

De terugkeer van Maradona naar de VS is al even opmerkelijk als zijn passage in Napels. Jarenlang weigerden de Amerikanen hem immers de toegang tot het land, na zijn uitsluiting op het WK in 1994. Pas in het najaar van 2016 werd hem opnieuw een visum toegekend. Harvard reageerde er snel op. Uit Italië bleef Maradona vanwege problemen met de fiscus ook jaren weg. Pas in 2013 keerde hij een eerste keer terug, omdat hij Napels wilde laten zien aan zijn (klein-)kinderen.

Maradona mag naar Harvard
© National

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content