Voetbalgame FIFA 17 in Rusland beschuldigd van homopropaganda

© Belga Image

Russische parlementsleden willen dat de overheid FIFA 17 laat censureren of zelfs verbiedt omdat de videogame in strijd is met de Russische wetgeving over homopropaganda.

Volgens de Russische krant Izvestia, zo schrijft The Guardian, hebben parlementsleden van de communistische partij in een brief aan de bevoegde autoriteiten aangeklaagd dat FIFA 17 ‘spelers uitnodigt om de Rainbow Laces-campagne van de Engelse Premier League te steunen. Dat is een campagne ter ondersteuning van de LGBT-gemeenschap.

De briefschrijvers voeren aan dat FIFA 17 beschikbaar is voor alle leeftijden en verwijzen naar de in 2013 ingevoerde Russische wet die stelt dat ‘het propaganderen van niet-traditionele seksuele relaties de gezondheid en ontwikkeling van kinderen kan schaden’.

De Rainbow Laces-campagne is een initiatief van de Engelse LGBT-rechtenorganisatie Stonewall tegen homofobie, bifobie en transfobie in het voetbal. De campagne wordt gesteund door de Premier League en door gameproducent EA Sports (maker van FIFA 17).

Sommige parlementsleden willen dat FIFA 17 verboden wordt in Rusland, zo zegt Irina Rodnina van Verenigd Rusland in Izvestia dat de autoriteiten ‘de distributie van de game op het Russische grondgebied moeten herbekijken. De wetten moeten nageleefd worden’.

Valery Rashkin van de communistische partij houdt het erop dat de ontwikkelaar van de game ofwel het product moet aanpassen ofwel een leeftijdsbeperking invoeren. ‘Zo niet, moeten er maatregelen komen.’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content