Voetballegende Johan Cruijff (68) is overleden

© EPA

De Nederlandse oud-topvoetballer Johan Cruijff is overleden. Hij werd 68.

Voetballegende Johan Cruijff (68) is overleden
© EPA

Het nieuws is bevestigd door de Johan Cruijff Foundation. ‘Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff, omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden’, luidt het.

Cruijff leed aan longkanker, zo raakte in oktober vorig jaar bekend, en het ging de jongste tijd steeds slechter met hem. Het legendarische ‘nummer 14’ was jarenlang een verstokte roker. Na een hartoperatie in 1991 stopte hij en werd zelfs het gezicht van een campagne om roken te ontmoedigen.

Legende

Cruijff – ook bekend van zijn oneliners zoals ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ – is de beste voetballer in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Hij was aanvoerder van het Oranje dat in 1974 de WK-finale van West-Duitsland verloor met 1-2.

Op clubniveau speelde hij onder meer voor Ajax Amsterdam en FC Barcelona, twee clubs die hij na zijn spelerscarrière ook coachte. Op zijn palmares als speler staan onder meer 9 Nederlandse landstitels (8 met Ajax en 1 met Feyenoord) en 1 Spaanse met Barcelona, als trainer werd hij vier keer Spaans kampioen met Barça. (KVDA)

Sport/Voetbalmagazine brengt in zijn nummer van woensdag 30 maart een document over Johan Cruijff

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content