Journaliste Judith Miller van The New York Times moet de gevangenis in omdat ze weigert bekend te maken wie haar de naam van een CIA-undercoveragente heeft doorgespeeld. Een van haar collega’s geeft wél toe, waardoor duidelijk wordt dat het gaat om een medewerker van George W. Bush. De verklikker in het Witte Huis zou de geheim agente hebben verraden omdat haar echtgenoot openlijk kritiek spuide op de VS-aanval in Irak.

Dierenrechtenactiviste Anja Hermans wil minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) voor de rechter halen op beschuldiging van onrechtmatige opsluiting. In 2002 kreeg Hermans drie jaar effectieve celstraf voor haar betrokkenheid bij aanslagen van het Animal Liberation Front. In 2003 kwam ze vervroegd vrij, maar begin dit jaar belandde ze opnieuw achter de tralies omdat ze de voorwaarden voor haar vrijlating niet had gerespecteerd. Dat betwist ze.

De Britse componist Lord Lloyd Webber verkoopt vier van zijn theaterzalen in de Londense West End aan de New Yorkse Broadway-producer Max Weitzenhoffer. Hij houdt er nog acht over. Naast vijftien miljoen euro heeft Webber de plechtige belofte gekregen dat zijn legendarische panden enkel zullen worden gebruikt voor musicalvertoningen.

De Britse kunstenaar Mark McGowan, die bij wijze van artistieke expressie een jaar lang een waterkraan wilde laten openstaan in een Londense galerij, moet zijn kunstmarathon vroegtijdig afbreken. De lokale waterleverancier erkent dat eenderde van de watervoorraad van Londen verloren gaat door lekken in de leidingen, maar vindt dat McGowan een andere manier moet bedenken om dat probleem aan de kaak te stellen.

Ed McBain, de auteur van de Hitchcock-klassieker The Birds en talloze andere scenario’s en romans, is op 78-jarige leeftijd gestorven aan strottenhoofdkanker. De Amerikaanse schrijver, die bij de burgerlijke stand bekend was als Evan Hunter, verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen boeken.

De Russin Yelena Isinbayeva heeft in het Zwitserse Lausanne haar eigen wereldrecord polsstokspringen verbeterd tot 4m93. Dat is één centimeter hoger dan op de Memorial Van Damme vorig jaar. De 23-jarige atlete is ervan overtuigd dat ze 5m15 aankan, maar wil centimeter per centimeter klimmen. Voor elk wereldrecord krijgt ze immers 50.000 dollar. Ze heeft nu 14 records op zak en mikt op een totaal van 36. De legendarische Sergej Boebka haalde er 35.

De Belgische wielrenners Matthew Gilmore en Iljo Keisse zijn in het Italiaanse Dalmine Europees kampioen ploegkoers op de baan geworden. Ver van de Tour de France en daarom volledig onopgemerkt. Verrassend echter niet, gezien hun bronzen medaille op het jongste WK in Los Angeles.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content