Actuele Thema's »

Drie op vijf spelers bankroet na loopbaan in Premier League

dinsdag 05 maart 2013 om 12u07

Zestig procent van de ex-profs geraakt in financiële nood binnen de vijf jaar na afscheid.

Paul Gascoigne geldt als voorbeeld hoe snel het bergaf kan gaan na een mooie voetbalpassage. © IMAGEGLOBE

Het gemiddelde weekloon in de Engelse Premier League steeg naar 34.000 euro per week, hetgeen overeenkomt met 1,8 miljoen euro op jaarbasis. Maar drie op de vijf profvoetballers zijn er binnen vijf jaar na hun carrière failliet.

XPro, een Engelse organisatie voor ex-voetballers, maakte bekend dat zestig procent van de gestopte voetballers in enorme financiële problemen terechtkomt in de jaren na hun profloopbaan. Het riante loon is blijkbaar niet voldoende om er nog decennialang van te kunnen genieten.

Eén op drie voetballers met scheidingproblemen

Bovendien tonen cijfers aan dat een jaar na het voetbalpensioen één op de drie spelers in een echtscheiding terechtkomt. “Voetballers worden vaak geadviseerd door de verkeerde mensen”, zegt XProvoorzitter Geoff Scott. “Voor ze het weten, is hun kapitaal verdwenen. Dit klinkt misschien ongeloofwaardig voor de supporters. Maar het gebeurt echt.”

Mark Sands, een specialist in faillissementen, zegt dat veel voetballers er een dure smaak op nahouden tijdens hun actieve jaren. “Ze doen riskante investeringen en als de profcarrière stopt, hebben ze geen ander inkomen meer”, beweert de specialist in faillissementen. “Wat binnenkomt, daalt drastisch. De uitgaven blijven onverminderd hoog.”

Eerder lichtte onderzoek in de VS al toe dat 78 procent van de NFL-spelers twee jaar na hun American Footballcarrière in financiële problemen geraakt. In de NBA is 60 procent van de basketballers dat dan weer na vijf jaar. (SC)

Sport Voetbalmagazine-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

   

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het belangrijkste sportnieuws

Schrijf u in op Sport/Voetbal wekelijks nieuws

E-mail:

Beeldreportage

De Zwarte Duivels

10 bijnamen van onze nationale sportteams: houdt u ze uit elkaar?

Van de Zwarte Duivels tot de Red Flames. Steeds meer van onze nationale sportteams krijgen een spectaculaire bijnaam. Om uw geheugen op te frissen: de tien bekendste.

 


  • Hans Vanaken: gegeerd door heel België
  • Met Juan Carlos Garrido naar de play-offs
  • Document over de Braziliaanse topclub Corinthians
Abonneren