Actuele Thema's »

Voormalig voetbalcommentator Rik De Saedeleer overleden

dinsdag 05 maart 2013 om 16u59

De legendarische voetbalcommentator Rik De Saedeleer is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Carl Huybrechts namens de familie. Hij is intussen al in heel intieme kring begraven.

Rik De Saedeleer © Belga

De oud-voetbalcommentator Rik De Saedeleer is zondag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Carl Huybrechts namens de familie. De begrafenis heeft al in heel intieme kring plaatsgevonden.

Huybrechts kon niet zeggen of die begrafenis maandag of dinsdag was. "Het voorbije anderhalf jaar lag Rik regelmatig in het ziekenhuis. De leeftijd heeft zijn tol geëist."

Huybrechts voegde er nog aan toe dat de familie van De Saedeleer vraagt om gerust gelaten te worden. De voormalige voetbalverslaggever laat een weduwe en twee dochters na.

Legendarische voetbalcommentator

Rik De Saedeleer, geboren op 17 januari 1924 in Mechelen, was zelf jarenlang voetballer bij Racing Mechelen waar hij de gloriedagen van de club meemaakte. 

Na zijn actieve voetbalcarrière trad hij in dienst bij de toenmalige NIR, de latere BRT en VRT. Hij groeide er uit tot een van de bekendste sportjournalisten die de Vlaamse televisie ooit gehad heeft. Hij onderscheidde zich door zijn grote kennis van zaken en zijn groot inlevingsvermogen.

Veertig jaar lang voorzag hij nationale en internationale voetbalwedstrijden van deskundige commentaar, inclusief legendarische uitspraken. Hij was te horen tijdens verschillende WK's, waaronder die van 1982 in Spanje toen de Rode Duivels de toenmalige wereldkampioen Argentinië versloeg en De Saedeleer helemaal in extase raakte na het (enige) doelpunt van Erwin Vandenbergh.

Ook zijn verslaggeving van het razendspannende kwalificatieduel in en tegen Nederland, op 20 november 1985, behoort tot het collectieve geheugen, toen Georges Grün in de slotfase van de wedstrijd milderde tot 2-1. Zijn legendarische woorden 'Daar is em, daar is em' betekenden meteen ook de kwalificatie voor het WK in Mexico '86.

Tijdens dat WK verbaasde België de voetbalwereld met een vierde plek. Ook toen werd het lijstje met legendarische uitspraken van de voetbalstem flink aangedikt.

Na het WK van 1998 in Frankrijk hield hij de voetbalverslaggeving voor bekeken. In 2008 kreeg De Saedeleer de Vlaamse Televisie Carrière Ster uitgereikt door de Vlaamse Televisie Academie. (DB)

Sport Voetbalmagazine-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

 

Reacties

Karel Rosiers | 5 maart 2013

BEDANKT RIK, voor de wonderbare jaren waar je van voetbal een feest maakte !!!!!

Ongepast?

Leo Van Rillaer | 5 maart 2013

Rust zacht, Rik.

Ongepast?

Christian Sigrist | 5 maart 2013

Een man die geen mens vergeten kan!!!

Ongepast?

Rudy Moons | 5 maart 2013

Mensen toch.."Hij ziit erin, hij zit er in....en er staat nogthans geen haar op..." Nooit vergeten. Zelf ben ik voetbal gaan (be)kijken dank zij de commentaar van deze man, en ook door het feit dat mijn zoontje voetbal boven motocross verkoos. Herdenk Mexico 86, tegen Rusland... "dat is een SS20"....

Ongepast?

Guido Santens | 5 maart 2013

Beste voetbalcommentator ooit... onvergetelijke stijl en timbre, enthousiast wanneer het mocht, de rust wanneer het nodig was. Grote klasse.

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het belangrijkste sportnieuws

Schrijf u in op Sport/Voetbal wekelijks nieuws

E-mail:

Beeldreportage

De Zwarte Duivels

10 bijnamen van onze nationale sportteams: houdt u ze uit elkaar?

Van de Zwarte Duivels tot de Red Flames. Steeds meer van onze nationale sportteams krijgen een spectaculaire bijnaam. Om uw geheugen op te frissen: de tien bekendste.

 


  • Hans Vanaken: gegeerd door heel België
  • Met Juan Carlos Garrido naar de play-offs
  • Document over de Braziliaanse topclub Corinthians
Abonneren