Actuele Thema's »

'Fantastisch gevoel om op mijn trainingsberg te kunnen winnen' (De Gendt)

zaterdag 26 mei 2012 om 20u59

Thomas De Gendt schreef de 20ste rit in de Giro op zijn naam. Door zijn puike prestatie maakt hij kans op een podiumplaats. Hij moet dan wel sterk presteren in de laatste rit, die een tijdrit is.

Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) heeft de twintigste etappe in de 95e Ronde van Italië gewonnen. © AFP

Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) heeft de twintigste etappe in de 95e Ronde van Italië gewonnen. De 25-jarige Oost-Vlaming finishte in de koninginnenrit over 218 kilometer van Val di Sole naar de Passo dello Stelvio met een voorsprong van 56 seconden op de Italiaan Damiano Cunego. De Spanjaard Mikel Nieve werd op 2:50 derde.

De Gendt reed alleen naar het Cima Coppi, het hoogste punt van de Giro, nadat hij op 12 kilometer Nieve en Cunego uit het wiel gefietst had. De Gendt kwam op de proppen met de top van de Mortirolo in zicht. Hij vond er zijn eerder ontsnapte ploegmakker Matteo Carrara terug, met wiens steun hij naar de voet van de Stelvio reed. Daar kwam hij bij Nieve, Cunego, Andrey Amador, Tanel Kangert en Oliver Zaugg, die vervolgens één voor één door de knieën moesten.

De Spanjaard Joaquin Rodriguez (Katusha) finishte als vierde op 3:22 en behield de roze leiderstrui. De Gendt wordt vierde in de stand en kan zondag een gooi naar het podium doen. De Giro eindigt dan met een tijdrit van 31,5 kilometer in Milaan. Rodriguez begint eraan met een voorsprong van 31 seconden op de Canadees Ruder Hesjedal, 1:51 op de Italiaan Michele Scarponi en 2:18 op de Gendt. Voor het podium moet De Gendt dus 27 seconden sneller fietsen dan Scarponi. Ook zijn achterstand op Rodriguez moet hij als betere tijdrijder kunnen wegwerken en zelfs eindwinst behoort tot de mogelijkheden, al is Hesjedal ook geen slechte tijdrijder.

'Onverwachte overwinning'

"Dit is een onverwachte overwinning", reageerde Thomas De Gendt na zijn ritzege in de Ronde van Italië. "Dat mijn ploegmakker Matteo Carrara, die ik op de Mortirolo te pakken kreeg in de spits reed, was een goede zaak voor mij. Ik kreeg enorm veel hulp van hem om naar de leiders te rijden. Daarna pasten alle stukjes van de puzzel in elkaar."

"De Stelvio heeft voor mij geen geheimen. Ik kom hier al een zestal jaren trainen. Ik heb de berg misschien al twintig of wel dertig keer beklommen. Ik kreeg vleugels op mijn parcours, al moet ik toegeven dat ik tijdens de laatste tien kilometer heb zitten sterven. Maar het geeft wel een fantastisch gevoel om op mijn trainingsberg te kunnen winnen."

"Aan de roze leiderstrui heb ik nooit gedacht. Ik wist wel dat de favorieten voor de eindzege in de laatste vijf kilometer nog tijd goed zouden maken. Maar ik heb nu wel uitzicht op het podium. Ik moet uiteraard afwachten hoe ik zondag hersteld zal zijn van deze zware inspanning. Maar in principe moet ik Michele Scarponi van de derde plaats kunnen rijden en ook Joaquin Rodriguez is misschien nog te pakken. Het ziet er dus mooi uit. Ik vraag me af waar ik over vier of vijf jaar zal staan als ik nog wat sterker geworden zal zijn?" (Belga/INM)

Sport Voetbalmagazine-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

willy.bb | 27 mei 2012

Wil iemand De Cauwer buitensmijten, aub, die vent bederft de hele show met zijn broekschijterige commentaar. De Gendt wint de Giro, en daarmee uit.

Ongepast?

Bloemkool | 27 mei 2012

Wat ik gisteren smerig vond is dat de twee reporters van de TV altijd maar hoopten dat Basso - Hesjedal + Rodrigeus zouden aanvallen terwijl er een landgenoot in de aanval reed om de leiderstrui te pakken. Gunnen zij dat Thomas dan niet?? Heeft mijnheer De Cauwer ooit een rit gewonnen in de giro, hij kon gewoon een koers winnen rond de kerktoren, als het dan geen gekochte was misschien.

Ongepast?

Bloemkool | 27 mei 2012

Wie in de Giro mooi kan eindigen, zal ook in de tour mooie uitslagen behalen. Ik zie Thomas meer een renner zoals Johan De Munck beperkt tot de giro alleen en kan die ook winnen indien hij in nog een sterkere ploeg kan rijden.

Ongepast?

Malijoba | 27 mei 2012

Jongens jongens jongens toch , doe eens niet zo zuur .Probeer eens te genieten van een mooie sportprestatie van één van onze jongens ( sorry Mijnheer De Witte ) Goe gedaan Thomas

Ongepast?

bruelemansp | 27 mei 2012

Vergeten, niettemin een prachtprestatie, ik zie niemand anders in dit onland in staat om dat na te doen (spijtig genoeg).

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het belangrijkste sportnieuws

Schrijf u in op Sport/Voetbal wekelijks nieuws

E-mail:

Beeldreportage

De Zwarte Duivels

10 bijnamen van onze nationale sportteams: houdt u ze uit elkaar?

Van de Zwarte Duivels tot de Red Flames. Steeds meer van onze nationale sportteams krijgen een spectaculaire bijnaam. Om uw geheugen op te frissen: de tien bekendste.