Actuele Thema's »

Fränk Schleck stapt uit Tour na positieve dopingtest

dinsdag 17 juli 2012 om 21u08

Schleck testte positief op het gebruik van een vochtafdrijvend middel, dat gebruikt wordt om doping te maskeren. De renner van RadioShack laat weten uit de Tour te stappen.

Fränk Schleck © AFP

De 32-jarige Luxemburger Fränk Schleck (RadioShack) heeft tijdens de Ronde van Frankrijk een positieve dopingtest afgeleverd. Dat meldde de Internationale Wielerunie op de rustdag. Schleck testte positief op het gebruik van het vochtafdrijvend middel Xipamide.

Het middel is geen doping, maar kan wel gebruikt worden om doping te maskeren. Het antidopingreglement van de UCI voorziet geen voorlopige schorsing voor dit soort middelen, maar Schleck besliste zelf al vrijwillig uit de wedstrijd te stappen. Dat nieuws wordt bevestigd door Guy Dobbelaere, voorzitter van de wedstrijdjury in de Tour.

Als Schleck kan aantonen hoe het middel in zijn lichaam kwam en dat het niet gebruikt werd om zijn sportieve prestaties te bevorderen, kan hij er met een waarschuwing vanaf komen. In het andere geval riskeert hij een schorsing van twee jaar.

Vochtafdrijvend middel

Xipamide kan gebruikt worden bij de behandeling van oedemen en tegen een hoge bloeddruk. Het wordt echter ook vaak aangetroffen bij bloedtransfusies.

Schleck leverde zijn positief staal af op zaterdag 14 juli, na de dertiende etappe naar Cap d'Agde. In die rit, gewonnen door André Greipel, werd hij veertigste. In de stand is Schleck twaalfde, op 9:45 van Bradley Wiggins. Vorig jaar werd Schleck derde in de Tour. Ook in 2006 (10e), 2008 (6e), en 2009 (5e) eindigde hij in de top tien.

Dobbelaere: 'Blijkbaar zijn er nog altijd individuen die de boel willen belazeren'

Dobbelaere hoopte "aan een faire en cleane Tour de France bezig te zijn." "En ik kreeg dat gevoel gaandeweg ook. De gemiddelden van de renners lagen een fiks pak onder die van de vorige jaren. Er stak niemand torenhoog bovenuit. Dan kun je veronderstellen dat iedereen van zijn eigen kunnen uitgaat of moet uitgaan. Dat we dit nu moeten meemaken is een spijtige zaak. Blijkbaar zijn er nog altijd individuen die de boel willen belazeren."

"Over de mogelijkheid om RadioShack als team uit de Tour te zetten hebben wij als UCI-commissarissen geen bevoegdheid. Die beslissing ligt bij de mensen van Amaury Sport Organisation. Als zij de mening toegedaan zijn dat het team de reputatie van hun wedstrijd schaadt, kunnen zij RadioShack uit de Tour zetten. Tot op heden heb ik daar nog niets over gehoord. Er zal bij ASO goed beraadslaagd worden." 

Radioshack: 'We weten niet war de xipamide vandaan komt


Radio Shack kan de positieve controle niet verklaren en beloofde de volledige medewerking aan het onderzoek.

"Xipamide is niet een product dat in één van onze medicijnen voorkomt", klinkt het in een persbericht. "We kunnen de aanwezigheid van het middel in het urinestaal van Schleck dan ook niet verklaren."

"We hechten grote waarde aan transparantie", vervolgt Radioshack. "Nadat de UCI ons ingelicht had, hebben we dan ook onmiddellijk beslist dat het niet opportuun zou zijn om Fränk Schleck woensdag nog te laten starten. Fränk Schleck en het team menen dat dit de enige juiste actie is, ook al is het na een abnormaal A-staal geen noodzaak. Dit is het beste om de Tour in alle kalmte voort te laten gaan en Schleck zijn verdediging te laten voorbereiden." 

Johan Bruyneel: nog geen standpunt

"Manager Johan Bruyneel heeft gesproken met Fränk. Voor zover ik weet heeft hij nog geen positie ingenomen, maar zal hij ongetwijfeld later wel doen", verklaarde Philippe Maertens, de woordvoerder van Radioshack, tijdens  een gïmproviseerde persconferentie.

Bruyneel zelf lag de voorbije weken onder vuur in de klacht van het Amerikaanse antidopingsagentschap tegen Lance Armstrong.

"Fränk zelf zegt dat hij niet weet hoe dat product in zijn lichaam is terecht gekomen", vervolgde Martens. "Het zou evenwel om een zeer kleine hoeveelheid gaan. Hij is zeker niet aangehouden, want hij ging uit vrije wil naar de politie." (Belga/INM/TV)
 

Sport Voetbalmagazine-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , ,

 

Reacties

Guldenberg NL | 18 juli 2012

Ik steek mijn handen niet in het vuur voor Fränk Schleck. Wel kan ik, met de hand op mijn hart, stellen dat de bestuurders van een grote organisatie in Nederland al sinds 1991 corrupt handelen door met een stel frauderende professoren vals te beweren dat er in een urineonderzoek oxyphenylbutazon zou zijn aangetoond. Terwijl vaststaat dat er niets bewezen is, volharden zij in liegen: arrogantie van de macht!

Ongepast?

Voltarius | 18 juli 2012

Uiteraard weten we niet of Schleck werkelijk gepakt heeft of niet, maar wél dat hij gepakt is. En aangezien we hier allemaal geloven dat waar rook vuur is, is Schleck schuldig. Ik heb anderzijds een Biochemicus van één van onze vermaarde universiteiten eens horen zeggen dat die dopingtests zo lek zijn als een zeef én dat het inderdaad kan volstaan het verkeerde gegeten te hebben om positief te testen. Er wordt ook met de nodige regelmaat door artsen gezegd dat het zelfs gevaarlijk is om een wedstrijd als de Tour te rijden zonder "hulpmiddelen". Feit is dat de snelheden waarmee er tegenwoordig in de Tour gekoerst wordt toch wel vragen moeten doen rijzen... maar blijkbaar denkt men dat zulks zonder "vitessepillkes" kan.

Ongepast?

johandc | 18 juli 2012

xipamide is " straten oud" , jaren zestig, , niet meer gebruikt in de geneeskunde wegens veel te zwak. en dan duikt dit hier op...... waar halen ze het vandaan? zeer slimme begeleiders......die nooit van iets weten.sic.

Ongepast?

Nabokov | 18 juli 2012

@Dirk0202. U kunt even natrekken of die arts van Philippe Gilbert, van verleden jaar, inderdaad niet de arts is van Tom Boonen,nu. Jaja, het is hij.

Ongepast?

Dirk0202 | 17 juli 2012

J-M. De Decker;Als je die vent nog geloofd... Zou hij trouwens zijn 1,00€ schadevergoeding al hebben betaald aan Patrick Lefevre?

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het belangrijkste sportnieuws

Schrijf u in op Sport/Voetbal wekelijks nieuws

E-mail:

Beeldreportage

De Zwarte Duivels

10 bijnamen van onze nationale sportteams: houdt u ze uit elkaar?

Van de Zwarte Duivels tot de Red Flames. Steeds meer van onze nationale sportteams krijgen een spectaculaire bijnaam. Om uw geheugen op te frissen: de tien bekendste.