Actuele Thema's »

Nieuwe dopingzaak kan Lance Armstrong Tourzeges kosten

donderdag 14 juni 2012 om 00u03

De Amerikaanse dopingwaakhond USADA verdenkt Armstrong en zijn toenmalige ploegleider Johan Bruyneel van een ‘massieve dopingsamenzwering’. Armstrong is tot nader order geschorst als triatleet.

Lance Armstrong © Reuters

In een vijftien pagina’s lange brief waar de krant The Washington Post de hand op kon leggen, zegt USADA dat het in 2009 en 2010 bloedstalen nam van Armstrong die “volledig consistent zijn met het gebruik van EPO en/of bloedtransfusies.”

Volgens de brief zouden Armstrong, ploegleider Johan Bruyneel en vier anderen deel uitgemaakt hebben van een ‘massieve dopingsamenzwering’. De brief stelt dat “meerdere renners met kennis uit eerste hand” zullen getuigen dat Armstrong gebruik makte van doping, bloedtransfusies, testosteron, menselijk groeihormoon en producten om het gebruik daarvan te camoufleren.

Armstrong zou tussen 1998 en 2005 ook dopingproducten geleverd hebben aan meerdere andere renners.

Geschorst

De USADA-beschuldigingen kunnen Armstrong zijn zeven Tour de France-zeges kosten. Hij wordt ook met onmiddellijke ingang geschorst voor triatlons, en sport waarmee hij begon nadat hij in 2011 ophield met wielrennen. Zijn eerstvolgende triatlon is de Ironman France, op 24 juni in Nice.

“Ik heb nooit doping gebruikt” reageerde Armstrong. “In tegenstelling tot veel van mijn aanklagers, doe ik al 25 jaar aan competitie als uithoudingsatleet, zonder abnormale pieken in mijn prestaties, en ben ik meer dan vijfhonderd dopingtests doorgekomen zonder één keer positief bevonden te worden.”

Eerder dit jaar sloot een onderzoeksrechter in Los Angeles nog een dopingonderzoek tegen Armstrong af zonder de ex-renner formeel te beschuldigen. Zijn ex-ploegmaats Tyler Hamilton en Floyd getuigden toen. Zij beschuldigen Armstrong publiekelijk van doping. (TV)

Sport Voetbalmagazine-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , , ,

 

Reacties

apenland belgie | 17 juni 2012

schors die fraudeur !!!

Ongepast?

bruelemansp | 17 juni 2012

Als uk het zo hier en daar lees, die vroegere winnaars van de ronde waren die dan zo zuiver? Daar geloof ik ook niet veel van. Waarom moeten ze die bergen toch zo hoog maken? Gewoon om mensen den duvel aan te doen.

Ongepast?

Dr.Astic | 15 juni 2012

De Ronde van de Farmaceutica ; Sponsors : Omega Farma, Ciba Geigi, Janssens Farmaceutica, Pfizer, Procter & Gamble..

Ongepast?

geen idee | 14 juni 2012

Zijn we weer achter het verleden aan het lopen? Niks interessanter te schrijven? Komkommertijd? Ja, het is vol seizoen!

Ongepast?

bobpeeters | 14 juni 2012

waarom moest lefebvre zo nodig, eventueel zelfs met dure procedure, tom boonen van bruineel overkopen ? gewoon een vraagje.....

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het belangrijkste sportnieuws

Schrijf u in op Sport/Voetbal wekelijks nieuws

E-mail:

Beeldreportage

De Zwarte Duivels

10 bijnamen van onze nationale sportteams: houdt u ze uit elkaar?

Van de Zwarte Duivels tot de Red Flames. Steeds meer van onze nationale sportteams krijgen een spectaculaire bijnaam. Om uw geheugen op te frissen: de tien bekendste.

 


  • Hans Vanaken: gegeerd door heel België
  • Met Juan Carlos Garrido naar de play-offs
  • Document over de Braziliaanse topclub Corinthians
Abonneren