Corruptieonderzoek naar wedstrijd US Open

07/09/16 om 23:09 - Bijgewerkt om 23:09

Er is een onderzoek opgestart naar mogelijke corruptie bij de wedstrijd tussen de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA-15) en de Russische Vitalia Diatchenko (WTA-677) in de eerste ronde van het US Open in New York.

Corruptieonderzoek naar wedstrijd US Open

Timea Bacsinszky tijdens de US Open © USA Today Sports

Dat werd bekendgemaakt door de Tennis Integrity Unit (TIU), de organisatie die strijd voert tegen corruptie in het tenniscircuit.

"De TIU gaat de informatie onderzoeken en de noodzakelijke beslissingen nemen in verband met deze wedstrijd, die op 30 augustus gespeeld werd", verklaarde de organisatie in een communiqué. De TIU werd door twee gokkantoren geïnformeerd dat er abnormaal veel geld ingezet werd op de wedstrijd. Een van die gokkantoren liet tijdelijk niet op de wedstrijd gokken, nadat de inzetten buiten proportie bleken.

De TIU benadrukt wel dat de hoge inzet op de wedstrijd niet automatisch in verband gebracht moet worden met corruptie. "Er zijn nog andere redenen dan corruptie waardoor er soms veel gegokt wordt op bepaalde wedstrijden. Zo kunnen bijvoorbeeld een fout ingeschatte quotering, de vorm van de speelsters of de wedstrijdomstandigheden ook een grote rol spelen", onderlijnt de TIU.

Blessures

Timea Bacsinszky won op 30 augustus de wedstrijd makkelijk in twee sets: 6-1 en 6-1. Dat was in overeenstemming met de verwachting, niet alleen op basis van ranking maar ook van vormpeil. De Zwitserse had in Rio zilver behaald in het dubbel, terwijl Vitalia Diatchenko sinds juni geen wedstrijd meer gespeeld had na een serie blessures.

Volgens The New York Times gaat het dit jaar om het tweede corruptieonderzoek naar een wedstrijd in een grand slam. Tijdens The Australian Open werd vreemde gokactiviteit tijdens een dubbelwedstrijd onderzocht. Dat onderzoek bracht geen bewijs van corruptie.

(Belga/RR)

Onze partners