David Goffin grijpt naast eindzege na intense driesetter

© AFP

David Goffin (ATP 8) is er niet in geslaagd om na een indrukwekkende week de ATP World Tour Finals te winnen. Hij verloor zondag in de finale met 7-5, 4-6 en 6-3 van de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 6). Goffin sluit het jaar af op de zevende plaats op de ATP-ranking.

De 26-jarige Goffin speelde woensdag in de groepsfase al tegen de even oude Dimitrov, die het toen overtuigend met 6-0 en 6-2 haalde. Zondag liep het in de Londense O2 Arena niet zo’n vaart. De partij werd geopend met drie ingeleverde opslagspelletjes, Belgiës nummer 1 liep uit tot 1-3. Bij 3-4 ging Dimitrov door de opslag van Goffin. Nu het evenwicht hersteld was, leek een tiebreak in de maak. Maar na 6-5 volgde een lange game op de opslag van Goffin. Bij het vijfde setpunt was het raak voor de Bulgaar: 7-5.

In set twee had Goffin in de zevende game een break beet. Hij gaf die niet meer uit handen, waardoor er een beslissende derde set volgde.

Daarin serveerden beide spelers enkele felbevochten games, bij 3-2 moest Goffin zijn opslagspel inleveren. Bij 5-2 realiseerde Dimitrov drie matchpunten op de service van Goffin, maar de Luikenaar werkte die alle drie weg. In het daaropvolgende spelletje serveerde de Bulgaar de wedstrijd uit: 6-3. In de onderlinge duels leidt Dimitrov nu met 8-1.

Sportgeschiedenis

Goffin, die eerder vier ATP-titels veroverde, en Dimitrov waren beiden debutanten op deze Masters. Vorig jaar speelde Goffin, als vervanger van de geblesseerde Gaël Monfils, wel al één groepswedstrijd.

De Luikenaar kon sportgeschiedenis schrijven door de eerste Belgische winnaar te worden van de Masters bij de mannen. Bij de vrouwen wonnen Kim Clijsters (2002, 2003 en 2010) en Justine Henin (2006 en 2007) het prestigieuze toernooi.

Zaterdag had Goffin in de Britse hoofdstad Londen in de halve finales voor een stunt van formaat gezorgd door de Zwitser Roger Federer (ATP 2) in drie sets uit het toernooi te kegelen. Goffin boekte voordien ook al een indrukwekkende zege tegen de (licht geblesseerde) nummer één van de wereld Rafael Nadal, leed een zware nederlaag tegen Dimitrov en pakte de scalp van Dominic Thiem (ATP 4).

Eind volgende week (24-26 november) speelt Goffin met het Belgische team de finale van de Davis Cup in het Stade Pierre Mauroy in Rijsel. België staat voor de derde keer in de eindstrijd van de landencompetitie, maar won nog nooit.

Partner Content