Goffin: ‘Niets zo stresserend als spelen voor je land’

© BELGA
Martin Grimberghs Medewerker van Sport/Voetbalmagazine

Dit weekend neemt België het in de finale van de Daviscup tennis op tegen Frankrijk. David Goffin, afgelopen zondag nog finalist op de Masters, blikt in Sport/Voetbalmagazine even achteruit en vooruit bij dat treffen.

Komend weekend speelt David Goffin voor de tweede keer de finale van de Daviscup (na de editie van 2015). We mogen het gerust een mirakel noemen, want het leek er sterk op dat hij voor de halve finale tegen Australië half september forfait zou geven. Maar speciaal voor die gelegenheid, en voor de allereerste keer in zijn carrière, besloot Goffin om te spelen met ontstekingsremmers. Kan een tennisser wat dieper in zijn reserves tasten als hij voor zijn land mag uitkomen?

David Goffin: ‘Voor mij geldt dat zeker. Ik besliste pas de ochtend van de eerste wedstrijd. Lange tijd heb ik gedacht dat ik niet zou kunnen spelen tegen Australië. Ik wist dat mijn lichaam rust nodig had. Het moeilijkste was dat ik elke dag, haast elke minuut, de twijfels van mijn teamgenoten zag. Bij elke bal die ik sloeg, zag ik de ongeruste blik in hun ogen waarmee ze zich afvroegen of ik niet te veel last ondervond. Toen ik op vrijdag besloot om toch te spelen, hoewel ik nog pijn voelde, was dat een serieuze verantwoordelijkheid.

‘Al die heisa rond mij enerveerde me een beetje, maar uiteindelijk heeft het me ook overtuigd om op het terrein te stappen. Met het bekende resultaat. En als je kijkt hoe het me nadien verging, dan begrijp je het belang van die overwinning in de Daviscup.’

Stress

De Daviscup neemt een speciale plek in in het tennis, omdat het een ploeggegeven is in een verder invididuele sport. Dat beaamt ook Goffin: ‘Het is heel aangenaam om voor je land uit te komen, maar niet gemakkelijk. Alle spelers zullen het beamen: niets is zo stresserend als een wedstrijd in de Daviscup. Je bent een tijdje samen, leeft ernaar toe en elke dag neemt de druk meer en meer toe. Het kan een speler destabiliseren, verlammen, maar hem ook boven zichzelf doen uitstijgen.

‘In het begin had ik er moeite mee, maar nu durf ik mijn verantwoordelijkheid op te nemen als nummer één, als leider van de ploeg. Op de afspraak zijn en winnen wanneer iedereen dat verwacht, doet enorm veel deugd.’

Goffin behaalde tot dusver negentien overwinningen in de Daviscup en slechts drie nederlagen. Geen enkele Belg deed ooit beter. Toch ervaart hij nog stress. ‘Die komt vaak voort uit de wil om het goed te doen. Als Steve me zegt: “Dat is een zeker punt voor België”, dan wil ik hem en de anderen niet teleurstellen.

‘Stress is normaal, het maakt deel uit van het spel, het is geen vies woord. Wie zegt dat hij daar geen last van heeft, liegt. Het belangrijkste is, nogmaals, dat je leert om ermee om te gaan. We weten dat Xavier (Malisse, nvdr) om die reden uiteindelijk gestopt is. Hij slaagde er niet meer in de stress te kanaliseren en voelde zijn tennis niet meer aan.

‘Bij mij uit stress zich vooral in mijn voedingsgewoonten. Ik krijg dan bijna niets binnen. Het hoeft dus niet te verbazen dat ik tijdens de Daviscup behoorlijk veel gewicht verlies.’

‘Mocht ik helemaal normaal zijn, dan stond ik niet in de top tien’

Lees het volledige interview met David Goffin in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 22 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content