Tennis: David Goffin tot in halve finales?

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

David Goffin begint zaterdag aan zijn toernooi op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Zoals in het golf, ook in het tennis bij de mannen met een afgekalfd deelnemersveld: van de top 25 hebben er tien tennissers afgezegd, van wie vijf uit de top tien (Federer, Wawrinka, Raonic, Berdych en Thiem). Ook rond de fitheid van Rafael Nadal hangen nog vraagtekens. Forfaits wegens wegens dezelfde redenen als bije de mannelijke golfers: het Zikavirus, blessures, overvolle kalender, geen belangrijke ATP-punten of geld te verdienen op de Spelen.

Dat verhoogt de medaillekansen voor David Goffin, nummer dertien op de wereldranglijst, maar door alle forfaits achtste reekshoofd in Rio.

Weinig tennissers die de voorbije drie jaar een grotere evolutie hebben door gemaakt dan de Waal. Puur op technisch vlak zijn alleen Djokovic, Federer, Nadal, Murray, Nishikori en Wawrinka evenwaardig of beter, maar ook in zijn attitude, zijn toernooimentaliteit en zelfs in zijn discours naast de baan heeft de Luikenaar zich enorm ontwikkeld.

Goffin, in Londen 2012 nog uitgeschakeld in de eerste ronde, wordt zich steeds meer bewust van zijn kwaliteiten en die zijn niet gering. Dat vertaalt zich ook in resultaten: vierde ronde Australian Open, halve finale Indian Wells, halve finale Miami, kwartfinale Roland Garros en achtste finale Wimbledon.

Kanttekening: tegen toptienspelers schiet Goffin (voorlopig) nog te kort: in zijn totale carrière is de winst/verliesverhouding 3-29, dit jaar 2-6. De twee zeges behaalde hij tegen Wawrinka (nummer 4) op Indian Wells (1/16e finale), en tegen Tomas Berdych (8) in Rome (1/16e finale).

Tegen de échte groten verloor hij telkens in straight sets – weliswaar niet zonder flink weerwerk: twee keer tegen Federer (Halle en Australian Open), tegen Djokovic (Miami, halve finale) en Murray (Rome, kwartfinale).

Met een tikkeltje extra zelfvertrouwen, ervaring (die hem vooral op cruciale momenten in een match moeten helpen) en nog iets meer spieren en kilo’s (daar wordt komende winter op gewerkt) moet Goffin de kloof met de top tien kunnen overbruggen en zal dat nog meer sprekende resultaten opleveren.

Misschien werpt zijn snelle ontwikkeling zelfs in Rio al vruchten af, want Goffin heeft geluk gehad bij de loting. De Luikenaar begint zaterdag tegen de Australiër Sam Groth (ATP 168), een 28-jarige kolos van 1m93 en 99 kilo, met de snelste service ooit op zijn naam (263 km per uur). Maar met een mager palmares: dit seizoen haalde hij op de grand slams alleen in de Australian Open de tweede ronde.

Ook de volgende ronde is haalbaar voor Goffin, tegen de Bosniër Damir Dzumhur (ATP 76) of de Israëliër Dudi Sela (ATP 65). Ander kaliber wacht in een eventuele kwartfinale tegen Rafael Nadal. Normaal te sterk voor de Waal, maar raakt de Spanjaard na twee maanden zonder competitie en blessureleed weer op toerental?

Een halve finale is dan alleszins niet uitgesloten. Daarin wacht, als de logica gerespecteerd wordt, wel Novak Djokovic en in een eventuele finale uittredend kampioen Andy Murray.

In een optimistisch, maar niet onrealistisch scenario kan Goffin dus misschien strijden om het brons in de ‘kleine’ finale. Maar ook dan zal hij zichzelf moeten overtreffen en allicht een toptienspeler moeten kloppen.

Kans op goud: 1%, kans op medaille: 15%.

Competitie: zaterdag 6/8 eerste ronde vanaf 15.45 uur.

Dames

Bij de dames zijn Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer kansloos voor een medaille. Wickwayer won onlangs wel het ATP-toernooi in Washington, maar daar was het deelnemersveld veel minder sterk bezet dan in Rio het geval is.

Zo goed als alle toppers zullen immers deelnemen. Alleen Simona Halep (WTA 5 – zikavirus), de zwangere Victoria Azarenka (WTA 7), Belinda Bencic (WTA 16 – geblesseerd) en de Tsjechische Pliskova (WTA 17 – zikavirus) ontbreken.

Flipkens heeft in de eerste ronde allicht weinig kans tegen Venus Williams (WTA 5), en ook Yanina Wickmayer trof met Barbora Strycova (WTA 21) een reekshoofd, tegen wie ze al één keer won en éénmaal verloor. Raakt ze voor de de Tsjechische, dan krijgen we in de tweede ronde allicht een duel der Lage Landen, met de Nederlandse Kiki Bertens (WTA 23).

Competitie: zaterdag 6/8 eerste ronde vanaf 17.45 uur.

Kans op goud: 0,5%, kans op medaille: 2%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content