Yanina Wickmayer: ‘Mijn geluksbrenger? De trouwring van mijn vader’

© Belga Image

Tijdens de eerste week van Roland Garros laten we elke dag een van de Belgische starters aan het woord.

Wat vindt men allemaal terug in de zak van een tennisspeler? Yanina Wickmayer, die helaas in de eerste ronde van Roland Garros werd uitgeschakeld, licht een tipje van de sluier.

Waar is de tijd dat tennissers de baan opkwamen met twee of drie rackets onder hun arm, een eenvoudige handdoek en een gewone fles water… Tegenwoordig lijkt het alsof ze met een ware koffer hun wedstrijden komen spelen. En sommige spelers en speelsters sleuren zelfs twee sportzakken mee naar de court.

Is dat werkelijk nodig? En wat vindt men er allemaal in terug, naast enkele rackets natuurlijk? Yanina Wickmayer, die in januari van dit jaar nog de achtste finales op de Australian Open bereikte, heeft voor ons graag een tipje van de sluier willen lichten.

‘Ik krijg 30 rackets per jaar van mijn sponsor Babolat en ik vertrek altijd met zes stuks op toernooi’, vertelt ze ons op Roland Garros. ‘Ik speel met twee verschillende soorten snaren, die ik op 24 en 23 kilo laat bespannen. Daarnaast heb ik natuurlijk ook mijn energie dranken, met sinaasappel smaak, energy gels en sport bars van Etixx. Die zijn heel belangrijk. Je vindt ook in mijn tenniszak een tweede paar schoenen, enkele anti-vibrators, een soort ladder die je kan uitrollen en een elastiek om mijn opwarmingsoefeningen te doen.’

Yanina Wickmayer is een van de speelsters die ook met een tweede zak de baan oploopt. ‘Ik plaats er mijn kledij en mij douchegerief in. Ik heb twee of drie verschillende tennistenues bij voor indien het warm is of er regen valt tijdens de wedstrijd. Ik moet zo handelen, anders zou die zak met mijn rackets veel te zwaar zijn’, lacht ze.

Een echte verhuis, dus. Maar ja, tennis is ook een mentale sport. Het is dus belangrijk dat iedere speler of speelster zich lekker voelt en niks mankeert. Je hoeft maar naar het schouwspel van Rafael Nadal met zijn flessen drank tijdens het wisselen van baanhelft te kijken om er van bewust te geraken. Heeft Yanina Wickmayer ook trouwens van die vreemde gewoontes of rituelen?

‘Ik ben wel wat bijgelovig. Het hangt in feite af van de plaatsen of van de toernooien waar ik aan deelneem’, onthult ze. ‘Ik probeer dan bijvoorbeeld altijd dezelfde douche te gebruiken na mijn wedstrijden. Het kan ook, zoals onlangs het geval was in Praag, dat ik iedere avond naar hetzelfde restaurant ga eten, omdat het lekker was en niet ver van mijn hotel lag. Ik eet trouwens dolgraag sushi.’

En om voor afleiding te zorgen mag de laptop ook niet ontbreken. ‘Ik spendeer veel tijd op mijn hotelkamer tijdens toernooien. Je zal mij niet snel in de stad zien rondlopen als ik niet hoef te spelen. Ik bekijk dan vaak tv series zoals momenteel Arrow en Breaking Bad. Of ik verdiep mij in een boek. En ik heb ook altijd de trouwring van mijn vader mee in mij zak (NvdR: haar mama is overleden toen ze nog vrij jong was). Hij is mijn geluksbrenger…’

Serge Fayat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content