Adnan Januzaj neigt naar Kosovo

20/04/16 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:59

Waarschijnlijk komt de speler van Manchester United nooit meer voor de Rode Duivels uit.

Adnan Januzaj neigt naar Kosovo

Een lachende Adnan Januzaj bij de Rode Duivels: een beeld dat we nooit meer zullen zien? © BELGA

In de lente van 2014 wilde iedereen de jonge spits die net op zijn 19e met Manchester United zijn Premier Leaguedebuut had gemaakt. Er moest alleen nog een keuze gemaakt worden voor welke nationale ploeg Adnan Januzaj zou uitkomen: voor zijn geboorteland België, Albanië, Kosovo, Turkije of Engeland. Aan dat getouwtrek kwam een eind toen de KBVB kort voor het WK 2014 aankondigde dat Januzaj had besloten om voor België uit te komen. Die keuze leverde hem niet alleen applaus, maar ook bedreigingen en beledigingen op in Albanië en Kosovo.

Januzaj's WK-selectie lokte weinig kritiek uit, omdat zijn talent buiten kijf stond. Meer vraagtekens werden gezet bij zijn rendement in Brazilië, waar hij een uur speeltijd kreeg (tegen Zuid-Korea). Twee jaar later wordt zijn naam nog amper genoemd bij de Rode Duivels. De speler maakte een moeilijk jaar mee na het WK, maar het afgelopen seizoen was ronduit dramatisch. Een uitleenbeurt aan Borussia Dortmund vorige zomer leverde niets op, terug bij Manchester United (in januari) kon hij zich evenmin doorzetten. Met de KBVB is de relatie koel sinds zijn weigering in november om aan te treden met de nationale beloftenploeg van Enzo Scifo. 'Het was niet Adnan die die selectie weigerde, maar wij, zijn entourage', wil zijn manager Dirk Devriese daarover kwijt aan Sport/Voetbalmagazine.

Het conflict tussen de clan Januzaj en de bond annex bondscoach Marc Wilmots begon al in de periode toen de speler nog zijn keuze moest maken, maar vandaag lijkt de breuk definitief. Januzaj mag nog altijd opteren voor Kosovo, het land waar zijn ouders vandaan komen, zodra het officieel erkend is door de UEFA en de FIFA, wat gezien de politieke situatie nog niet gebeurd is. Dat hij intussen al officieel voor België speelde, maakt niet uit omdat Kosovo nog niet erkend is door de internationale voetbalfederaties. Die erkenning staat op de agenda van een UEFA-congres in Boedapest op 3 mei.

Een helder overzicht van alle cijfers, resultaten en klassementen vindt u hier. Live-verslagen van de wedstrijden, voor-en nabeschouwingen, de sfeerverslagen van ter plekke, opinie en duiding leest u dan weer hier

Onze partners