Aduriz: de beste Spaanse spits van het moment

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De achtste finales van de Europa League staan voor de deur en wie is voorlopig de topschutter met zeven goals? Geen jonge snaak, maar de 35-jarige Aritz Aduriz.

‘Spreken over mijn terugkeer bij de Spaanse nationale ploeg zou een gebrek aan respect zijn tegenover Aritz Aduriz.’ Dat zei Roberto Soldado, die na een mislukt avontuur bij Tottenham helemaal herleeft bij Villarreal, onlangs nog. Want wat de Baskische nummer 9, geboren en getogen in San Sebastián, dit seizoen op zijn leeftijd presteert, grenst aan het ongelooflijke.

Zijn wereldgoal tegen Olympique Marseille ging een paar weken geleden nog de wereld rond. Hoe ouder hij wordt, hoe beter hij lijkt te gaan voetballen. Een blik op zijn statistieken bewijst het: tot 2010 maakte hij nooit meer dan 16 doelpunten op een seizoen, in 2013/14 scoorde hij 18 keer, vorig seizoen 24 keer en dit seizoen zit hij daar zelfs al ruim boven. In die mate dat hij in Spanje al lachend Benjamin Button wordt genoemd. Een verwijzing naar de film The curious case of Benjamin Button, waarin Brad Pitt het leven vertolkt van een man die als bejaarde geboren wordt en als baby zijn leven eindigt. Daarmee geconfronteerd, zegt Aduriz: ‘Ik denk niet dat ik zo’n buitengewoon geval ben. Er zijn meer voetballers van mijn leeftijd die nog een erg hoog niveau halen.’

Hoe verklaart hij dan dat hij op 35-jarige leeftijd nog zo goed is? ‘Ik veronderstel dat ik mijn ouders moet bedanken dat ze mij hun genen gegeven hebben’, luidt het laconiek. Om dan ernstiger te vervolgen: ‘Tegenwoordig heb je ook veel meer tools om je lichaam goed te verzorgen dan een aantal jaren geleden. Ik denk dat er in de toekomst veel meer spelers zoals ik zullen zijn.’

Hattrick tegen Barcelona

Aduriz kwam dit seizoen een eerste keer in de spotlights toen Athletic Bilbao in de heenwedstrijd van de Spaanse supercup FC Barcelona verpletterde met 4-0. In de tweede helft van die match was hij goed voor een zuivere hattrick. Vorige week maakte hij in de thuiswedstrijd tegen Deportivo La Coruña al voor de derde keer dit seizoen drie goals in één wedstrijd. Kortom, geen Spaanse spits die dit seizoen een beter rapport kan voorleggen dan Aritz Aduriz. Diego Costa, Alvaro Morata en Paco Alcácer zoeken nog steeds naar hun beste vorm.

Ook bondscoach Vicente Del Bosque beseft dat: ‘Aduriz is heel goed aan het spelen. Daar kunnen we niet naast kijken. Hij zou goed passen in onze selectie.’ Op 24 en 27 maart speelt Spanje vriendschappelijk tegen Italië en Roemenië. Veel kans dat Aduriz, die in 2010 ooit eens vijftien minuten mocht invallen tegen Litouwen, er voor de tweede keer in zijn leven bij is.

Of het EK voor hem hét hoofddoel is? ‘Neen, het hoofddoel is om te kunnen deelnemen aan de volgende training. Verder probeer ik het zo goed mogelijk te doen met Athletic in de competitie en in de Europa League.’ Afspraak donderdag voor Athletic Bilbao-Valencia, het Spaanse onderonsje in Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content