Alex Morgan: de vrouwelijke David Beckham

© PHOTOPQR/LE PROGRES/MAXPPP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Amerikaanse Alex Morgan voetbalt tot eind juni voor CL-titelhouder Olympique Lyon. Maak kennis met de vrouwelijke David Beckham.

Je kon er niet naast kijken. Zowat elk Frans medium besteedde de afgelopen weken aandacht aan de komst van Alex Morgan naar Olympique Lyon. L’Equipe Magazine zette haar zelfs op de cover met één woordje erbij: irrésistible. Onweerstaanbaar. Haar looks heeft ze zeker mee, niet voor niets wordt ze de vrouwelijke David Beckham genoemd.

De 27-jarige aanvalster won met de Verenigde Staten het WK in 2015 en een olympische gouden medaille op de Spelen van 2012 in Londen. Onlangs werd ze door de CONCACAF nog verkozen tot Speelster van het Jaar 2016, een trofee die bij de mannen naar ex-Buffalo Bryan Ruiz ging. In 2012 strandde ze op een derde plaats in de verkiezing van FIFA-voetbalster van het Jaar na haar landgenote Abby Wambach en de Braziliaanse Marta.

Ze was wel aanwezig op de uitreiking van de trofee en moest tot haar grote consternatie vaststellen dat toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter helemaal niet wist wie ze was. ‘Ik ben al meermaals het slachtoffer geweest van seksisme en ik weet zeker dat het nog zal gebeuren’, zei ze over het incident in het Amerikaanse magazine Time. ‘Ik heb de indruk dat ik moet vechten voor vrouwelijke sporters.’

En een vechtertje, dat is Alex Morgan wel. Toen ze klein was, raadde haar omgeving haar af om met het nummer 13 te spelen. Dat bracht ongeluk. Gevolg: ze wilde per se dat rugnummer om aan iedereen het tegendeel te bewijzen.

Morgan sleepte vorig jaar ook de Amerikaanse voetbalbond voor de rechter. De loonkloof met de mannen is exuberant groot, vindt ze. Speelsters van de nationale ploeg krijgen matchpremies van maximum 1270 euro, terwijl dat bij de mannen kan oplopen tot 16.500 euro. En dat terwijl de vrouwenploeg al drie keer het WK won (1991, 1999 en 2015). Leg dat maar eens uit aan iemand met een universitair diploma in de politieke economie.

Tot slot: Morgan heeft meer volgers op Facebook dan de hele mannelijke eerste ploeg van Olympique Lyon samen. En dan de club zelf. Merci, Morgan!

Alex Morgan (midden)
Alex Morgan (midden)© PHOTOPQR/LE PROGRES/MAXPPP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content