Alisson Becker: ‘Klein, boos, weent vaak’

© GETTY IMAGE

Als geld spenderen de rechte weg is naar succes, staan de fans van Liverpool mooie tijden te wachten. Speerpunt van een heus transferoffensief bij de Reds is Alisson Becker, de opvolger van Simon Mignolet en Loris Karius in doel. Een portret.

Voor José Mourinho, altijd bereid tot een extra prikkel, is er geen twijfel: de bookmakers mogen de naam van Liverpool bijschrijven bij het lijstje der hoofdfavorieten voor een prijs. Na een forse winterinspanning met het aantrekken van Virgil van Dijk (meer dan 80 miljoen euro), staat het vierde seizoen van Jürgen Klopp (aangesteld in oktober 2015) aan het hoofd van de Reds in het teken van de forse sprong vooruit: met Alisson, NabyKeïta, Fabinho en XherdanShaqiri werd in totaal 181 miljoen euro gespendeerde op de transfermarkt. Ter vergelijking: eind vorige week zat kampioen City aan een uitgavepost van 70 miljoen, runner up United aan 82 miljoen en Chelsea aan 57 miljoen. Bij Tottenham bewoog amper wat, terwijl Arsenal 79 miljoen uitgaf in de eerste transferperiode na Arsène Wenger. Mourinho tijdens de zomertoer van United: ‘Het probleem van investeren is dat je het goed moet doen en als ik eerlijk ben, ik denk dat ze het goed deden. Elke speler die ze kochten is er eentje met kwaliteit. Misschien moeten we dit seizoen op basis daarvan wel eisen dat ze iets winnen. Ze zullen waarschijnlijk het meeste hebben uitgegeven van alle ploegen in de Premier League, en haalden al de finale van de Champions League. Dat wil zeggen dat je een grote kandidaat bent voor een prijs, meer zelfs, dat je er eentje moet winnen.’

Zoals elke grote broer wist Muriel precies op welke knopjes hij moest duwen om Alisson buiten zinnen te krijgen.

Mourinho zou ook Mourinho niet zijn, zonder een kleine plaagstoot. ‘Ik ben ook blij dat ik glimlachend kan constateren dat mensen soms van mening veranderen, en ook als persoonlijkheid.’ Daarmee verwijst de Portugees naar eerdere uitspraken van Klopp, die zich in het verleden uitsprak tégen het betalen van hoge transfergelden voor spelers. Mourinho: ‘Als ik dit nu zie, is dat best grappig.’

Schoenmaker

De duurste zomertransfer van de Reds is Alisson Becker, de 25-jarige doelman van de Braziliaanse nationale ploeg, die werd overgenomen van AS Roma. Alisson levert Roma zonder bonussen 62,5 miljoen euro en mét een mogelijke 73 miljoen op (het tienvoudige van wat de ploeg aan het Braziliaanse SC Internacional betaalde). Dat maakt hem meteen tot duurste doelman aller tijden. Het vorige record stond op naam van Gianluigi Buffon, voor wie Juventus aan Parma in 2001 53 miljoen euro overmaakte. De tot dusver duurste doelman in de Premier League is de nummer twee van Brazilië Ederson, die vorig jaar voor 40 miljoen euro van Benfica naar Manchester City verhuisde en nu haast een buur is van Alisson.

Omdat zijn achternaam – Becker – Duits is en algemeen bekend dat zijn pa José Agostinho (55) ook nog Duits spreekt, dook de Saarbrücker Zeitung naar aanleiding van het WK in juni in de archieven van het internet en de burgerlijke stand, op zoek naar de Duitse roots van Alisson. Die bleken voor een stuk in het Saarland te liggen en terug te leiden tot ene Nikolaus Becker, die in 1797 vanuit Mettnich aan de Saar naar Brazilië zeilde. Eerst settelde hij zich in Rio, later daalde hij af naar het zuiden van Brazilië, richting São Leopoldo, in de staat Rio Grande do Sul.

Daar, in het begin van de negentiende eeuw, verzamelden zich nog meer Duitsers. Velen kwamen uit Hamburg, de havenstad met oog voor de wereld. Ze brachten er een Duits dorp tot leven, en hun afkomst zorgde ervoor dat het Hamburger Berg werd genoemd. Een spoorlijn verbond hun wijk met de stad Porto Alegre. Later werd de Hamburger Berg omgedoopt tot Novo Hamburgo, nieuw Hamburg.

De Duitsers werden Braziliaanse zakenmensen, gespecialiseerd in lederwaren (schoenen, zadels, handtassen…). José, de pa van Alisson, werkt er nog steeds in de schoenenindustrie. De hoofdstraat van Novo Hamburgo werd genoemd naar één van zijn voorvaderen-stichters, Nikolaus. Die huwde in 1829 een andere Duitse uit Mettnich en kreeg er tien kinderen mee. Uit die bloedlijn komt de huidige doelman, geboren in Novo Hamburgo, van Liverpool. Liverpool, ook een havenstad mét een connectie met Hamburg. Kevin Keegan, de Beatles, nu Alisson… Ergens stond het in de sterren geschreven, deze transfer, mogelijk gemaakt door uitgerekend een Duitser. Klopp.

Alisson Becker
Alisson Becker© GETTY IMAGE

Muriel

Hoe is hij zo goed kunnen worden, Alisson Becker, dat de Reds er zoveel voor betaalden?

Tijdens het WK, op 2 juli 2018, deed de Braziliaanse doelman voor de camera’s van de Player’s Tribune het verhaal van zijn jeugd. Zijn verhaal begint toen hij vijf was, zijn broer Muriel tien, en ze tijdens het WK van 1998 allemaal samen bij hun oom en tante de halve finale van het WK in Frankrijk volgden. Brazilië-Nederland. Hun zenuwen konden ze amper bedwingen tijdens de strafschoppen. Zijn pa niet, zijn oom nog minder. Nadat CláudioTaffarel (één van de bekendste keepers van Inter uit Porto Alegre) de beslissende strafschop stopt (hij zou er die middag twee pakken) liep pa de living uit en ging richting de keuken om daar zijn hoofd… in een cake te duwen… Daarna keerde hij terug, de toppings druipend van zijn gelaat. Alisson: ‘Dat was als kind het meest grappige dat ik ooit zag.’

Op een dag toonde zijn telefoon Alisson vier gemiste oproepen. Opa had gebeld. Brazilië had hem opgeroepen voor de U17…

Die dag groeide een wens: zelf ook ooit aan een WK deelnemen.

Hij past met zijn 1 meter 91 in het rijtje van grote sobere doelmannen, maar heeft, zo zegt Alisson, op dat forum, méér van zijn vader dan zijn coole houding op het veld doet vermoeden. ‘Als een scout rond mijn zevende een rapport over mij had moeten opmaken, zou het er vermoedelijk zo hebben uitgezien: Klein. Boos. Weent vaak.’

Niet Alisson, maar Muriel, zijn oudere broer, was in die dagen immers de beste doelman in de familie. En zoals elke grote broer wist Muriel precies op welke knopjes hij moest duwen om Alisson buiten zinnen te krijgen en de zelfcontrole te laten verliezen. Later leerde hij zijn emoties beter onder controle houden en mede daarom noemde Alisson in zijn verhaal over de invloed van zijn jeugd op zijn carrière zijn broer ‘de belangrijkste man in mijn leven.’

Dat hij doelman zou worden, leek genetisch bepaald. Alissons ma speelde op school handbal en was in haar team doelman. In een reportage over de familie bij ESPN zie je haar met gemak een handbal pakken. Hun overgrootvader verdedigde het doel bij een amateurploegje uit Novo Hamburgo en ook hun vader was doelman, in het bedrijfsploegje. Toen ze nog kind waren, gingen ze geregeld naar hun pa kijken, Muriel én Alisson. ‘Hij was een beetje gek’, omschrijft Alisson de stijl van zijn vader. ‘Een beetje wild, het hoofd altijd vooruit. We aanbeden hem allebei en wilden allebei worden zoals hij. Doelman.’

Toen ze samen voetbalden in de wijk, was dat vaak met de vrienden van Muriel. Die waren allemaal groter en sterker en dus eindigde Alisson bij het kiezen van de teams steevast in doel. Hij vond dat prima, want hij hield er wel van. Vier jaar na dat WK in Frankrijk keken ze beiden bewuster dan in die periode van ’98 naar het WK in Zuid-Korea en Japan. Het tornooi dat Brazilië won. Daar groeide de droom verder: ooit, op een dag, zelf aan het WK deelnemen.

Alisson ging vanaf toen het voetbal serieus nemen, zegt hij. Als ze op straat voetbalden, wilde hij steevast in doel staan. Om nog beter te worden, sloot hij zich, in het spoor van zijn oudere broer, ook aan bij de jeugd van Internacional, één van de grootste clubs in Brazilië. Alles ging goed, behalve dat ene cruciale detail: hij bleef klein. Laat matuur, Alisson is er eentje van oktober, de tweede, en dan heb je tegenover je leeftijdsgenoten een achterstand. ‘We hadden een test waarbij onze maturiteit werd gemeten op een schaal van één tot vijf. Als mijn ploegmaats op vijf stonden, zat ik aan twee.’

Dat werd ook zijn statuut bij Inter. Nummer twee in zijn jeugdploeg. Een doelman moet nu eenmaal hoog kunnen springen en wijd kunnen reiken.

Helemaal erg werd het toen er nog een concurrent bij kwam. Gehaald bij Palmeiras, een andere topploeg, uit São Paulo. Opnieuw eentje die groter en sterker was. Alisson schoof nog een rijtje achteruit. De droom leek verder weg dan ooit.

Op zijn 14de, nam hij deel aan de Nike Premier Cup, een tornooi voor jongeren. Thuis stond een trofee, gewonnen door zijn oudere broer. Beste doelman van het tornooi. In navolging van Muriel wilde Alisson die ook, maar hij maakte geen kans. Alisson kwam in die Nike Cup niet van de bank. Steeds verder was de droom om, zoals IkerCasillas of GianluigiBuffon, op zijn 17de te debuteren in de A-ploeg, de logische weg naar de Seleção.

Inter bleef gelukkig kalm en besloot af te wachten. Hem nog niet door te sturen, de groeispurt kon nog komen. Inmiddels werd verder gewerkt aan zijn techniek. En zie, beider geduld werd beloond. In één jaar ging hij van 1 meter 70 naar 1,87. De maturiteitsmeter schoot door naar vier, de techniek was er al, nu volgde plots ook de fysiek.

Alisson begon op te vallen, zijn reputatie drong door tot in Rio, tot in de kantoren van de Braziliaanse bond. Op een dag, toen hij zestien was en met vrienden de dag doorbracht op het strand, toonde zijn telefoon hem vier gemiste oproepen. Opa had gebeld. Of hij direct naar huis kon komen. Brazilië had hem opgeroepen voor de U17…

Bekende ploegmaats van die dag: Neymar en PhilippeCoutinho. Mannen met wie hij, negen jaar later, tegen België zou starten op het WK. Want vanaf toen ging het razendsnel, zoals tijdens die groeispurt: op zijn 20ste werd Alisson eerste doelman van Inter, op zijn 22ste debuteerde hij voor de A-ploeg van Brazilië.

En dat allemaal dankzij zijn broer, nu doelman van het Portugese Belenenses. Heel hun jeugd hadden ze samen doorgebracht, de hele tijd samen getraind. Altijd had de ene, meestal de oudste, de ander voortgeduwd, uitgedaagd, sterker gemaakt, gepusht. De ene wilde nooit onder doen voor de ander. Het bracht hen beiden tot een positie als nummer een onder de lat bij Inter. Muriel in 2012-2013, Alisson vanaf 2014, tot hij in 2016 naar Roma verhuisde.

Tot wat het leiden kan, zagen we op het WK. Tot wat het leiden zal, zullen de fans van Liverpool volgend seizoen zien. De titel? Bij de Reds kwam hij in beeld tijdens hun rechtstreekse duel in de halve finale van de Champions League en de daaropvolgende miskleun van Loris Karius in de finale. In een interview met het clubkanaal van de Reds, Liverpool FC TV, zei Alisson onlangs dat hij tijdens het WK bij de in Engeland voetballende Brazilianen had gepolst over hoe het leven in Engeland was en wat hij er van het voetbal mocht verwachten (‘je volgt het allemaal wel op televisie, maar de realiteit is toch nog wel wat anders’). Toen bleek dat het menens werd en beide clubs op weg naar een akkoord nam Mo Salah, ooit nog zijn ploegmaat bij Roma, de telefoon.

‘Waar blijf je?’, appte Salah.

‘Rustig, rustig ik ben op weg’, antwoordde Alisson, die tijdens het WK nog vroeg met rust gelaten te worden, maar eens Brazilië naar huis werd gestuurd door de Belgen, snel zijn nieuwe contract ondertekende.

VIRGIL VAN DIJK
VIRGIL VAN DIJK© GETTY IMAGE

Top 5 van duurste aankopen

Liverpool sloeg hard toe in het tussenseizoen: Alisson Becker, Naby Keïta en Fabinho wrongen zich in de top 5 van duurste inkomende transfers van de club.

1. VIRGIL VAN DIJK

84,5 miljoen

De centrale verdediger werd in januari 2018 door Jürgen Klopp naar Anfield gehaald om de defensieve instabiliteit op te lossen. Met een transferprijs van 84,5 miljoen werd Virgil van Dijk (26) in één ruk de duurste verdediger uit de geschiedenis én de duurste Nederlandse voetballer ooit: meer dan een verdubbeling van het vorige record uit 2000, toen Marc Overmars voor 40 miljoen van Arsenal naar Barcelona verkaste.

ALISSON BECKER
ALISSON BECKER© GETTY IMAGE

2. ALISSON BECKER

62,5 miljoen

De doelman was in de zomer van 2016 voor 8 miljoen door AS Roma weggekocht in zijn thuisland (SC Internacional), maar Luciano Spalletti schatte de kwaliteiten van Wojciech Szczesny hoger in. Vorig seizoen draaide de nieuwe T1 Eusebio Di Francesco de rollen om. Alisson incasseerde in de Serie A slechts 28 goals en tekende voor 17 clean sheets, waarna Liverpool een recordbedrag voor een doelman (62,5 miljoen) op tafel legde.

NABY KEÏTA
NABY KEÏTA© GETTY IMAGE

3. NABY KEÏTA

60 miljoen

De Guineese middenvelder begon in 2013, amper 18 jaar, aan zijn Europees voetbalavontuur. Na amper één seizoen in de Franse Ligue 2 (Istres) verkaste Naby Keïta (23) voor 1,5 miljoen naar Red Bull Salzburg, dat hem in de zomer van 2016 naar zusterclub RB Leipzig doorsluisde. Liverpool bereikte vorige zomer, na een debuutseizoen met 8 goals en evenveel assists, al een overeenkomst (60 miljoen) met de club uit Leipzig, waar hij nog een seizoen mocht rijpen.

CHRISTIAN BENTEKE
CHRISTIAN BENTEKE© GETTY IMAGE

4. CHRISTIAN BENTEKE

46,5 miljoen

De centrumspits legde in België een grillig parcours af (Genk, Standard, Kortrijk, KV Mechelen), tot hij onder Mario Been in Genk alle twijfels weg speelde: met 16 goals derde in de topschutterstand, na Jérémy Perbet (25) en Jelle Vossen. Christian Benteke (27) verhuisde voor net geen 9 miljoen naar Aston Villa, na 3 seizoenen Birmingham betaalde Liverpool 46,5 miljoen: op dat moment het duurste bedrag dat ooit voor een Belg was betaald.

FABINHO
FABINHO© GETTY IMAGE

5. FABINHO

45 miljoen

De Braziliaanse verdedigende middenvelder belandde op zijn 17e bij Rio Ave, maar de Portugese club verhuurde hem meteen aan Real Madrid, waar hij in het tweede elftal speelde. Na één wedstrijd met de hoofdmacht van Real, in mei 2013, verkaste Fabinho (24) naar AS Monaco, dat hem in 2015 definitief naar het prinsdom haalde. Na drie seizoenen, bekroond met een titel (2017), verhuisde de Braziliaan deze zomer voor 45 miljoen naar Liverpool.

Alisson Becker prikt een ballon door in het duel met Zwitserland op het WK afgelopen zomer.
Alisson Becker prikt een ballon door in het duel met Zwitserland op het WK afgelopen zomer.© GETTY IMAGE

De Braziliaanse revolutie

Alisson Becker (25) is niet de enige Braziliaan bij de Reds. Roberto Firmino (26) ontwikkelde zich vorig seizoen tot dé centrumspits en nieuw op het middenveld is Fabinho (24), overgenomen van Monaco. Inzetbaar als rechtsachter maar vooral sterk als verdedigende middenvelder. De drie Brazilianen in de as van de Reds brengen kracht, techniek en ervaring, ondanks hun relatief jeugdige leeftijd.

Opgeleid door Paulínia, in de staat São Paulo, verhuisde Fabinho in 2011 naar Fluminense FC, Rio de Janeiro. Daar werd hij letterlijk een buurman van Deco, in de nadagen van zijn carrière nog Portugees international. Deco zag wel wat in Fabinho, en werd zijn raadgever, hij maakt nu nog deel uit van diens entourage.

Niet toevallig werd Portugal, Rio Ave, Fabinho’s volgende bestemming, al zou hij nooit voor die ploeg spelen. De Portugezen leenden hem vrijwel onmiddellijk uit aan Real Castilla, de B-ploeg van Real Madrid. Met de A-ploeg had hij er amper contact. Soms mocht hij meetrainen, en nu en dan eens meespelen in niet-officiële duels, maar José Mourinho, in die dagen trainer bij Real, kende hij hooguit van af en toe eens kruisen en een vluchtige ‘goeiedag’. Het waren zijn eerste maanden als prof, een echt contract bij de Koninklijke zat er nooit in.

In het tweede seizoen leende Rio Ave hem uit aan Monaco. Daar brak Fabinho wél door. Hij zou er drie jaar spelen en steeds belangrijker worden, kampioen ook. Eerst als rechtsachter, daarna kwam hij er op het middenveld terecht. Toen vorige zomer zijn ploegmaats TiemouéBakayoko (Chelsea), Bernardo Silva en BenjaminMendy (beiden Manchester City) naar Engeland trokken, leek het, omwille van zijn fysieke kwaliteiten, maar een kwestie van tijd of Fabinho zou volgen. Al die tijd hielden ze immers contact met mekaar, en dat het hen alle drie goed verging, droeg bij tot zijn wens om het op een dag ook eens te proberen.

Het was Roberto Firmino die hem dit voorjaar op de hoogte bracht van het feit dat Jürgen Klopp hem volgde. Toen de belangstelling concreet werd, vertelde Firmino hem nog wat meer, over het klimaat in Engeland, het leven in de havenstad en de trainingsfaciliteiten van Liverpool. Heel even polste Manchester United ook bij Monaco maar tot een echt bod kwam het nooit. Op het WK was Fabinho er niet bij, hij haalde de definitieve selectie van Tite niet. Allicht volgt dat nu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content