Alles wat u moet weten over Hongarije, volgende EK-tegenstander van de Rode Duivels

© Belga Image

De Rode Duivels treffen in de achtste finales van Euro 2016 toernooirevelatie Hongarije.

De wedstrijd wordt zondagavond (26 juni) om 21 uur gespeeld in Toulouse. Op papier zijn de Rode Duivels torenhoog favoriet, maar makkelijk wordt het allicht niet. ‘Ze geven zich altijd 200 procent en hebben enkele goede spelers. Dit EK bewijst dat er geen kleine ploegen zijn’, blikte Eden Hazard al vooruit na de zege tegen Zweden.

EK-revelatie

Hongarije, twintigste op de FIFA-ranking, doet voor het eerst sinds 1972 mee aan een EK-eindronde. Het plaatste zich met zeer veel moeite als derde in één van de eenvoudigste kwalificatiegroepen (na Noord-Ierland en Roemenië) en knokte zich uiteindelijk naar Frankrijk dankzij dubbele winst in de play-offs tegen Noorwegen.

De Magyaren pakten in de poulefase echter vijf punten in groep F en werden zo bijzonder verrassend groepswinnaar. Ze begonnen het EK met een 2-0 overwinning tegen Oostenrijk, sleepten daarna in extremis een 1-1 gelijkspel tegen IJsland uit de brand en hielden in hun derde en laatste duel woensdag nog het Portugal van Cristiano Ronaldo in bedwang (3-3). Uiteindelijk won Hongarije zijn groep op basis van een beter doelsaldo dan de IJslanders.

De laatste onderlinge confrontatie met België dateert van 14 november 2009, toen won België in een oefeninterland met 3-0 (Marouane Fellaini, Thomas Vermaelen en Kevin Mirallas scoorden). Voor het laatste duel met inzet tussen beide landen is het al teruggaan naar het WK van 1982 in Spanje, toen eindigde de partij in de eerste ronde op een 1-1 gelijkspel.

De kern telt weinig toppers en is vooral bekend door zijn gekke keeper met lange broek, de 40-jarige Gábor Király, de oudste speler op dit EK. Andere ‘bekende’ namen zijn de 32-jarige verdediger Roland Juhasz (ex-Anderlecht) en Balasz Dzsudzsak (ex-PSV), de 29-jarige sterspeler van het team.

Geen druk

Bondscoach van Hongarije is sinds maart 2015 de Duitser Bernd Storck (53), een ex-verdediger vvan Vfl Bochum en Borussia Dortmund. In de EK-special van Sport/Voetbalmagazine zei hij voor dit toernooi: ‘We hopen op een plaatsje bij de laatste zestien, door in onze groep derde te worden. Maar ik wil niet te veel druk op de spelers leggen, want we moeten blij zijn dat we naar Frankrijk mógen gaan. Alles wat volgt, moet een bonus zijn.’

De winnaar van Hongarije-België neemt het in de kwartfinales (op vrijdag 1 juli om 21 uur in Lille) op tegen de winnaar van de confrontatie tussen Wales en Noord-Ierland. Bij de laatste vier wacht dan een ploeg uit het kwartet Zwitserland/Polen/Kroatië/Portugal. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content