Amerika laat overwinning tegen Portugal nipt door vingers glippen: 2-2

© BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester

Portugal scoorde in de toegevoegde minuten van het duel tegen Amerika de gelijkmaker, waardoor het de uitschakeling nipt ontloopt. Amerika kwam verdiend voor.

De Verenigde Staten en Portugal hebben op het WK in Brazilië in groep G 2-2 gelijkgespeeld. Jones en Dempsey wisten in de tweede helft een snelle goal van Nani uit. Varela maakte in de 95e minuut alsnog gelijk, waardoor Portugal in extremis de uitschakeling ontliep.

Droomstart voor Portugal

In de broeierige Arena Amazonia in Manaus kende Portugal een droomstart. De match was amper 5 minuten oud toen de Amerikaanse verdediging aan het klungelen ging. Bradley trapte half naast de bal en gaf het leer zo cadeau aan de vrijstaande Nani, die van dichtbij niet kon missen. Het bleek het startschot voor een boeiende eerste helft waarin beide teams een rist kansen kregen.

Ook de fit verklaarde Cristiano Ronaldo haalde enkele keren uit, maar de Wereldvoetballer van het Jaar had zijn torinstinct in de kleedkamer gelaten. CR7 leek niet helemaal fit na zijn knieproblemen en haalde niet zijn normale niveau. Kort voor het einde van de eerste periode laste de Argentijnse scheidsrechter Pitana een officiële drinkpauze in, de allereerste op dit WK.

VS verdiend voor

Tien minuten na de pauze kreeg Bradley dé kans om de VS op gelijke hoogte te brengen. Zijn inzet werd door Costa echter miraculeus op de lijn gered. Het bleek evenwel uitstel van executie want in minuut 64 kregen de troepen van Jürgen Klinsmann toch loon naar werken. Schutter van dienst was Jermaine Jones, die met een prachtige knal de Portugese goalie Beto kansloos liet. Negen minuten voor affluiten diende Dempsey Portugal schijnbaar het nekschot toe. De aanvoerder van de Amerikanen werkte onorthodox een voorzet binnen.

In de vijfde minuut van de toegevoegde tijd kon Portugal alsnog de vroegtijdige uitschakeling vermijden. Varela kopte een voorzet van Ronaldo hard tegen de netten: 2-2.

Amerikaanse doelman Howard Man van de Match

De FIFA heeft Tim Howard uitgeroepen tot “Man van de Match” na het WK-duel tussen de Verenigde Staten en Portugal.

De 35-jarige Howard, speler van Everton, had zich ook na 5 minuten moeten omdraaien na slecht verdedigen door zijn defensie. Daarna onderscheidde hij zich wel met enkele knappe reddingen.

Wie komt België tegen in tweede ronde: VS of Duitsland?

De VS wonnen eerder met 2-1 van Ghana en hebben net als Duitsland 4 punten. De Mannschaft heeft wel een beter doelpuntensaldo. Donderdag spelen beide teams tegen elkaar.

Bij een gelijkspel stoten de twee ploegen samen door naar de achtste finales. Portugal en Ghana hebben allebei 1 op 6 en hebben hun lot niet meer in eigen handen. Een van deze vier teams vormt in de volgende ronde de opponent van de Rode Duivels.

Amerika heeft samen met Duitsland de beste kaarten in groep G om door te stoten naar de achtste finales.