Anderlecht-bestuurder Michael Verschueren wil inflatie in Europa tackelen

© BELGAIMAGE

Onder leiding van Anderlechtbestuurder Michael Verschueren zoeken de Europese topclubs een remedie voor bijwerkingen van dé transfer van 2017, Neymar naar PSG.

Yves Leterme, die namens de Europese voetbalbond UEFA toeziet op de Financial Fair Play (FFP), zei vorige week in een interview met Sport/Voetbalmagazine dat Europese topclubs bekijken of de FFP-reglementering beter kan. Nieuw is dat niet; de FFP-bepalingen ondergingen eerder al aanpassingen.

Wel nog relatief nieuw is dat Anderlechtbestuurder Michael Verschueren het denkproces daarover aanstuurt. Binnen de European Club Association (ECA), een groep van clubs die vaak op Europees niveau voetballen, is Verschueren sinds september de voorzitter van de werkgroep Finance en van het Financial Fair Play Panel.

Ook nog relatief nieuw is dat een club dit jaar alle transferrecords verpulverde; Paris Saint-Germain ging akkoord met een afkoopsom van liefst 222 miljoen euro om Neymar te strikken.

Inflatie

‘Het probleem is niet zozeer dat een speler gekocht is voor dat bedrag’, stelt Verschueren. ‘Maar als een club zo’n som betaalt, koopt een andere club daar weer andere spelers mee, komt er druk op de salarissen en verzeilen we in een heel inflatoire spiraal.’

Welke aanpassingen van de FFP-regels dat kunnen tegengaan, wil de Anderlechtbestuurder nog niet verklappen. Er zijn al voorstellen binnen zijn FFP-panel, maar de technische mensen onderzoeken die nog. Bedoeling is dat het Uitvoerend Comité van de UEFA de nieuwe bepalingen in juni kan goedkeuren.

In het FFP-Panel zetelen onder anderen Josep María Bartomeu en Nasser Al-Khelaifi, de voorzitters van respectievelijk Barcelona en PSG, beiden betrokken bij de Neymardeal. Over Al-Khelaifi zegt Verschueren: ‘Die kerel is enorm gepassioneerd bezig met entertainment in het algemeen. Hij is een onvoorstelbaar aangenaam persoon, die heel gevat kan debatteren. En hij aanvaardt het als we beslissingen nemen die niet diegene zijn die hij wil.’

Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse profliga, bestookte het kamp van Al-Khelaifi al met verwijten. ‘PSG plast in het zwembad’, foeterde Tebas over de opwaartse trend die PSG veroorzaakte.

Maar in het FFP-panel zijn de gemoederen lang niet zo verhit, zegt Verschueren: ‘De voorzitters van Barcelona en PSG komen nog altijd aan eenzelfde tafel samen tot besluitvorming. Dat zijn professionals. Op clubniveau is die transfer van Neymar ook geen slechte beslissing, over drie jaar zal PSG er geld aan verdiend hebben. Maar de impact richting Europa is niet goed en dat snappen die mannen; we mogen niet in een ongecontroleerde inflatie verzeilen.’

Ook zonder die inflatie vindt een groot deel van het publiek de voetbalwereld al dolgedraaid. Verschueren: ‘Het is aan ons om regels te definiëren die ervoor zorgen dat de mensen het allemaal beter begrijpen. Ik zie het imago van het voetbal als de voornaamste uitdaging voor het FFP-Panel. De UEFA en de clubs moeten het signaal geven dat voetbal en heel veel geld op een faire manier kunnen samengaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content