Anderlecht in oog van een storm rond ticketprijzen

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

UEFA onderzoekt klachten, onder meer tegen Anderlecht, over te hoge ticketprijzen. Een nieuwe regulering dringt zich op.

De Europese campagne van Anderlecht krijgt zoals verwacht nog een staartje. Herinnert u zich het duel tegen Bayern München nog? Tijdens de eerste minuten van de partij hielden de Duitse fans het bezoekersvak bewust leeg, uit protest tegen de gehanteerde prijzen. Ze hingen een spandoek (‘is uw hebzucht nu bevredigd?’) en gooiden later, toen ze massaal het vak bezetten, vals geld op het veld.

De Duitse club hield er een boete van 20.000 euro aan over. En Bayern had al in zijn zak getast. Omdat de club de gevraagde entreeprijzen voor de bezoekers (100 euro) zelf ook te hoog vond, paste ze een deel van de som bij. Bayernfans moesten 70 euro betalen, de rest kwam van de club.

Prijssetting voor een wedstrijd is de verantwoordelijkheid van de thuisclub, maar is niet helemaal vrij. Volgens artikel 19 paragraaf drie van het UEFA-reglement mag de prijs van een ticket voor bezoekers, ’tenzij er vooraf een akkoord is tussen federaties of clubs onderling, nooit meer bedragen dan een vergelijkbaar ticket in dezelfde categorie voor de thuissupporter.’

In het geval van Anderlecht beging de club volgens fans van Bayern een overtreding. Fans van de thuisploeg konden een abonnement kopen en betaalden voor een gelijkaardige plaats als de bezoekers voor drie wedstrijden 141 euro. Fans van Bayern moesten 100 euro neertellen. Evenveel als twee jaar geleden voor een wedstrijd tegen Arsenal, iets wat de Duitsers toen ook al woest maakte en wat leidde tot luid protest.

Dit keer kwam er een klacht bij UEFA, waarvan Anderlecht dinsdag meldde dat het die onderzocht. De club riskeert een sanctie.

Het is niet de eerste keer dat fans zich tijdens Europees voetbal bekocht voelen. Op Arsenal boycotten de fans van Bayern ook al eens de eerste paar minuten. Op 21 februari staan Sevilla en Manchester United tegen mekaar in de volgende fase van de Champions League en rond die wedstrijd is ook al een heuse prijzenoorlog aan de gang weet The Guardian, dat er vandaag/vrijdag een verhaal rond brengt. Engelse fans moeten daar 101 euro betalen, 40 euro meer dan de fans van Liverpool tijdens de groepsfase. Uit ‘wraak’ krijgen de Spaanse fans van United niet de verplichte 5 procent van het totale aantal tickets op Old Trafford én werden de prijzen ook voor hen met 40 euro opgetrokken.

Ook Liverpool voelt zich bekocht voor het duel tegen Porto straks op 14 februari. Dat rekent zijn thuissupporters 25 euro aan en laat bezoekende fans 75 euro betalen. Ook een inbreuk op het UEFA-reglement? Niet zeker. Het reductietarief geldt alleen voor leden. Wie geen lid is van Porto, betaalt ook 75 euro. Misschien raakt op die manier ook Anderlecht nog vanonder de UEFA-klacht, door zich te verdedigen met het argument dat de prijs voor een abonnement niet dezelfde is als die van een los ticket.

Hoe dan ook: het reglement is duidelijk aan bijsturing toe, want de fans voelen zich bekocht door de creatieve invulling van de clubs. Niet toevallig komt het luidste protest uit Duitsland, daar hebben fans de meeste macht en zijn de ticketprijzen nog relatief laag, gemiddeld ongeveer de helft van Engeland bleek twee jaar terug.

De Duitsers stellen voor om bezoekende fans het laagste tarief van de thuissupporter te laten betalen, of UEFA een systeem te laten uitwerken dat supporters uit landen die economisch minder goed af zijn, minder te laten betalen dan supporters uit rijke landen.

Protest tegen dure ticketprijzen steekt wel overal de kop op. Liverpoolfans beletten al door acties dat de prijzen in hun stadion voor competitieduels fors de hoogte in gingen en fans van United moesten twee jaar geleden al eens 91 euro betalen voor een kaartje bij Midtjylland in de Europa League. Ook toen was er veel verontwaardiging.

Kleine clubs, of clubs met kleine stadions verdedigen zich altijd door te stellen dat ze uit zo’n wedstrijd het maximum willen puren. Op nationaal vlak zijn fans van de topclubs de pineut, zij betalen ook gemiddeld overal veel meer, en niet altijd voor comfortabele plaatsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content