Anderlecht wint met 2-0, gaat door in Europa

© Reuters

Na een makkelijke overwinning tegen het Turkse Galatasaray is Anderlecht zeker van de derde plaats in zijn poule van de Champions League. De landskampioen verzekert zich van een ticket voor de zestiende fnales van de Europa League. Chancel Mbemba scoorde in elke helft.

Anderlecht nam meteen het initiatief, en na drie minuten hadden de Brusselaars via Aleksandar Mitrovic en Dennis Praet al tweemaal op doel besloten. In minuut 10 trapte Mitrovic vervolgens vrij voor doel knullig over de bal, en in minuut 35 belandde een schot van Steven Defour tot tweemaal toe op de paal. Kansen genoeg dus voor paarswit, maar het Astridpark moest op een doelpunt wachten tot anderhalve minuut voor de rust. Dennis Praet kopte een voorzet van Ibrahima Conté door richting Chancel Mbemba, die vallend voorbij Galatasaray-doelman Fernando Muslera kopte: 1-0.

Blessure

Na de rust minder goed nieuws voor Anderlecht: Steven Defour bleef geblesseerd in de kleedkamers, en jonkie Andy Kawaya mocht opdraven. Toeval of niet, maar Galatasaray trok vanaf dan de wedstrijd meer naar zich toe. In minuut 58 moest Anderlecht-doelman Silvio Proto plat op een gevaarlijke poging van Burak Yilmaz, die een kwartier voor tijd ook nog op de lat trapte.

Vijf minuten voor affluiten maakte Anderlecht het toch af. Chancel Mbemba kon de rebound op een rechtstreekse vrije trap van Sacha Kljestan binnenprikken. Kort voordien was Galatasaray met tien komen te staan. Kapitein Selcuk Inan kreeg in de 83e minuut een tweede gele kaart wegens protest.

Overwinteren in de Champions Leaguezit er niet meer in voorAnderlecht. In poule D won het EngelseArsenalimmers in eigen huis met 2-0 van het Duitse Borussia Dortmund. Arsenal en Dortmund strijden op de laatste speeldag om poulewinst. Dortmund (12 ptn) en Arsenal (10) gaan allebei door in de achtste finales. Anderlecht (5) eindigt op de derde plaats in de groep. Galatasaray (1) is uitgeschakeld.

Ronaldo scoort

In andere poules hebben Atletico Madrid en Bayer Leverkusen hebben zich geplaatst voor de achtste finales van de Champions League.

In poule A is de verliezende finalist van vorig jaar – Atletico Madrid – met twaalf punten zeker van de volgende ronde dankzij een 4-0 zege tegen Olympiakos Pireaus. De Kroaat Mario Mandzukic scoorde een hattrick.

Juventus ging op bezoek bij Malmö FF, en haalde het met 0-2. Daardoor zijn de Zweden met drie punten uitgeschakeld. Olympiakos (6) en Juventus (9) zijn nog in de running.

In poule B was het niet de avond van Liverpooldoelman Simon Mignolet, die al na drie minuten een bal liet glippen: 1-0 voor Ludogorets. Uiteindelijk sleepten de Bulgaren een 2-2 gelijkspel uit de brand.

Real Madrid (15 ptn.), dat al geplaatst was, won na een goal van Ronaldo met 0-1 op het veld van het Zwitserse Bazel (6), dat op de laatste speeldag om een plaats bij de laatste zestien mag strijden in een rechtstreeks duel tegen Liverpool (4). Ludogorets (4) kan nog derde worden.

In poule C verloor leider Bayer Leverkusen van AS Monaco met 0-1. Rode Duivels Axel Witsel en Nicolas Lombaerts – die geblesseerd uitviel – wonnen met Zenit met 1-0 van Benfica, waardoor de Portugezen met vier punten uitgeschakeld zijn in deze Champions League. Stuttgart was door de nederlaag van Benfica bovendien meteen zeker van een plaats bij de eerste twee in de groep. Monaco (8) en Zenit (7) bepalen op de laatste speeldag in een onderling duel wie samen met Leverkusen (9) bij de beste twee eindigt.

In totaal zijn er nu elf van zestien finalisten bekend. Atletico Madrid, Bayer Leverkusen en Arsenal voegden zich bij Real Madrid, Borussia Dortmund, Bayern München, Paris Saint-Germain, FC Barcelona, Chelsea, FC Porto en Shakhtar Donetsk.