Argentinië en Nigeria naar achtste finales

© Reuters

Argentinië heeft op het WK zijn laatste groepsmatch tegen Nigeria met 3-2 (rust: 2-1) gewonnen. Lionel Messi scoorde twee keer. Nigeria stoot ondanks de nederlaag ook door naar de achtste finales. Concurrent Iran verloor immers met 3-1 van Bosnië-Herzegovina.

Argentinië was met 6 op 6 al zeker van kwalificatie maar mocht niet verliezen. Dan zou Nigeria (4 op 6) immers winnaar van groep F worden. Coach Sabella zette dan ook zijn basiself op het veld. The Super Eagles keken dan weer met een oog naar Iran, dat bij winst tegen het al uitgeschakelde Bosnië-Herzegovina op gelijke hoogte kon komen.

Het wedstrijdbegin in het Estadio Beira-Rio in Porto Alegre was spectaculair. Al na drie minuten deed Messi de netten trillen. De Argentijnse superster knalde in de rebound hard binnen nadat Di Maria eerst de paal had geraakt. Amper een minuut na de Argentijnse goal mocht Nigeria vieren. Ahmed Musa, spits bij CSKA Moskou, draaide het leer knap voorbij Romero aan de tweede paal binnen. Nog in de eerste tien minuten kreeg Higuain op assist van Messi een uitgelezen kans op de 2-1, maar zijn poging strandde in het zijnet.

Na die spectaculaire openingsfase was het wachten tot een bevlieging van Di Maria op het halfuur. De Nigeriaanse doelman Enyeama kon diens schot maar net uit doel houden. Net voor de pauze was Enyeama er toch opnieuw aan voor de moeite. Messi krulde een vrije trap over de Nigeriaanse muur in doel en scoorde zo zijn vierde treffer van het toernooi, waarmee hij Neymar evenaart.

De tweede helft begon net als de eerste met twee snelle doelpunten. Al in de tweede minuut rondde Musa een knappe dubbelpas met Emenike af en scoorde zo net als Messi zijn tweede van de match. Meteen daarna leidde Argentinië alweer toen verdediger Marcos Rojo met meer geluk dan kunde bij een vrije trap de bal met de knie in doel verwerkte.

Bij het ingaan van het laatste halfuur mocht Messi gaan rusten terwijl bij Nigeria Uchebo (Cercle Brugge) speelgelegenheid kreeg. Ondanks kansjes aan beide kanten werd er niet meer gescoord. In minuut 91 mocht Lucas Biglia (ex-Anderlecht) nog invallen voor Higuain. (Belga/TE)