Aubameyang hervalt in oude gewoonte

© Belga

De Gabonese scoremachine van Borussia Dortmund kent problemen met tijd en groepsdiscipline.

Je mag de absolute topvedette van het team zijn en uitpakken met weergaloze statistieken, maar driemaal te laat komen op training én een ongeoorloofde video-opname met freestyler Sean Garnier, was voor de Nederlandse coach Peter Bosz voldoende om zijn topschutter Pierre-Emerick Aubameyang (28) te schorsen in aanloop naar het competitieduel op VfB Stuttgart vorige vrijdag.

Volgens Kicker was de druppel die de emmer deed overlopen het half uur te laat bij de afsluitende oefensessie op donderdag. Bosz achtte een schorsing op zijn plaats voor de spits, die dit seizoen al goed was voor tien goals en die al vaker werd aangesproken op zijn problemen om op tijd te komen.

De Gabonese international, die nog tot 2020 onder contract ligt bij de club uit het Ruhrgebied, hervalt daarmee in een oude gewoonte. Amper een jaar geleden werd dezelfde maatregel (uit de wedstrijdselectie als sanctie) door toenmalig succestrainer Thomas Tuchel gehanteerd voor het Champions Leagueduel met het Portugese Sporting CP. De flamboyante Aubameyang verkoos toen op eigen initiatief een winkeluitstap richting Milaan, ondanks het negatief advies van de technische staf.

‘Toen kon ik die straf en schorsing begrijpen, omdat ik de afspraken niet nakwam’, reageerde de steraanvaller al vrij laconiek in de Duitse sensatiekrant Bild-Zeitung. ‘Maar dit keer begrijp ik het werkelijk niet. Want ik wilde helemaal niet te laat komen.’

Dit voorval past in de huidige sfeer bij Borussia Dortmund. Want tot voor afgelopen weekend werd in de laatste vier competitieduels amper één punt gesprokkeld, na een veelbelovende start met offensief spektakelvoetbal. In de Champions League zijn de Borussen al uitgeschakeld in de groepsfase, met amper twee op vijftien.

Probeert Aubameyang, die tegen Tottenham dinsdagavond wel opnieuw in de selectie werd opgenomen, een vertrek tijdens de winterstop te forceren? Het zou kunnen, want tijdens de interlandbreak vertoefde ‘Auba’ in Barcelona op bezoek bij zijn boezemvriend Ousmane Dembélé. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content