AZ en PSV testen hersencapaciteiten van jeugdspelers

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Opmerkelijk bericht in The New York Times: jeugdspelers bij PSV moeten ‘computerspelletjes’ spelen.

Sommige jeugdspelers in het opleidingscentrum van PSV moeten ballonnen kapot prikken, anderen moeten naar stippen schieten, en nog anderen moeten ruimteschepen neerhalen. Terwijl de meeste clubs zich toespitsen op het ontwikkelen van goede voeten, wordt er bij onze noorderburen ook aandacht besteed aan snel reagerende hersenen. Door middel van computerspelletjes? ‘Nee, het zijn geen spelletjes, het zijn tests’, verduidelijkt Jurrit Sanders, een van de sportwetenschappers die voor PSV werkt, in The New York Times. De tests zijn bedoeld om de hersencapaciteiten van een speler in te schatten. Dan gaat het over disciplines als reactietijd, hoe snel je beslissingen kan nemen en hoe lang je je focus kan behouden. Sanders: ‘We weten veel over tactische, technische en fysieke training, maar hierover weten we niet veel.’

Er bestaat nogal wat scepticisme over hersentraining in de wetenschappelijke wereld, maar toch wordt er in verschillende sporten in geïnvesteerd. Zo is Matt Ryan, de quarterback die de Atlanta Falcons naar winst in de Super Bowl leidde, een fan van NeuroTracker, een computerprogramma dat ook bij Manchester United gebruikt wordt.

Een man die overtuigd is van het nut van hersentraining, is Geert Savelsbergh, in Nederland ‘de voetbalprofessor’ genoemd. Aan de universiteit van Amsterdam deed hij er onderzoek naar, met de hulp van PSV en AZ. Daarbij kreeg een groep spelers een oefening in videoanalyse, terwijl een andere groep onderworpen werd aan een sessie IntelliGym, een hersentrainingsprogramma dat oorspronkelijk ontworpen werd voor piloten. Daarin wordt een ruimtegevecht gesimuleerd, waarbij je zelf controle hebt over een ruimtevloot en je een andere moet veroveren. Ondertussen word je geconfronteerd met onvoorziene omstandigheden, zoals wolken die een deel van de vloot verbergen. Danny Dankner, CEO van IntelliGym, licht toe: ‘De bedoeling is om een aantal aspecten te testen: je anticipatievermogen, je vermogen om je aandacht te verdelen, je ruimtelijke perceptie,…’ De resultaten waren duidelijk: de spelers die met IntelliGym gewerkt had, hadden hun vaardigheden op het veld met dertig procent méér ontwikkeld dan die uit de andere groep.

Bij AZ zijn ze laaiend enthousiast. Marijn Beuker, hoofd prestatie en ontwikkeling bij de club uit Alkmaar, zegt in The New York Times: ‘Wij beschouwen onszelf als de Apple van de voetbalindustrie. We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om onze talenten te ontwikkelen.’ En dat gaat niet onopgemerkt voorbij: Beuker werd al uitgenodigd bij Bayer Leverkusen en Real Madrid om zijn kennis te delen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content