Barça zonder Messi: even efficiënt

© belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Zaterdagavond staat de enige echte Clásico op het programma: Real Madrid vs FC Barcelona. De vraag die iedereen bezighoudt: doet Lionel Messi mee? Niet onlogisch, al bewijzen statistieken dat Barça niet slechter presteert zonder zijn Argentijnse wonderboy.

Op 26 september tegen Las Palmas viel Lionel Messi uit met een blessure aan zijn linkerknie. Minstens zes weken inactiviteit werden vooropgesteld. Even stond het leven stil in en rond Camp Nou. Net wanneer Barcelona een nieuw elan had gevonden met de introductie van de MSN-aanval -Messi, Suárez en Neymar waren vorig seizoen samen goed voor liefst 122 goals- viel één schakel daarvan uit. De belangrijkste schakel dan nog.

Anderzijds zorgde de blessure van de viervoudige wereldvoetballer van het jaar voor een interessant vraagstuk: hoe zullen Suárez en Neymar hun rol invullen zonder de alles naar zich toe zuigende dribbelkunstenaar uit Argentinië? Voor de Clásico tegen Real Madrid zaterdag wordt Messi weer aan de aftrap verwacht, het ideale moment dus om een round-up te maken van het Barça zonder Messi de voorbije twee maanden.

Niet minder zonder Messi

Eerste vaststelling: de ploeg ging er niet minder om presteren. Integendeel. In de tien wedstrijden met Messi aan het begin van dit seizoen werd tweemaal verloren en tweemaal gelijk gespeeld. In de negen wedstrijden zonder Messi tot dusver leed Barça slechts één nederlaag en speelde het slechts één keer gelijk. Eerder toonde een infografiek die op het internet circuleert al eenzelfde tendens: uit de 314 recentste competitiewedstrijden van de Catalanen blijkt dat er zonder Messi 18 procent meer wedstrijden gewonnen worden en er gemiddeld 0,6 goals per wedstrijd meer vallen.

Tweede vaststelling: Neymar en Suárez vormen ook zonder hun kompaan de efficiëntste aanvalslinie in de Spaanse liga. Stats bewijzen dat Barça de voorbije wedstrijden een directer soort voetbal speelde -minder percentage balbezit, minder percentage gelukte passes-, georkestreerd door Ivan Rakitic (de vervanger van Xavi op het middenveld) en in de juiste vorm gegoten door de Braziliaanse-Uruguayaanse tandem. Zonder Messi krijgt die van coach Luis Enrique meer bewegingsvrijheid en dat mondt uit in onvoorspelbaardere offensieve patronen.

Vooral Neymar neemt de rol van Messi als doelpuntenmachine over: hij scoorde 10 goals in de voorbije 9 wedstrijden. Ter vergelijking: in de 6 wedstrijden die hij bij de seizoenstart samen met Messi tussen de lijnen stond, kwam de Braziliaan aan 3 goals. Bijna exact dezelfde cijfers voor Suárez: nu 9 goals in 9 wedstrijden, voordien 3 in 6 wedstrijden. Ook hier tonen cijfers aan dat veel samenhangt met het aantal kansen dat de beide spitsen nu bijeen spelen: Suárez komt zelfs aan dubbel zoveel doelpogingen zonder Messi naast hem.

In The Telegraph sprak Gerard Piqué zich lovend uit over de huidige gang van zaken: “Het is prachtig om zien hoe die twee samenwerken. Als de ene veel scoort, gunt hij de andere een penalty. Zulk altruïsme is erg belangrijk, want het enige probleem dat je kunt hebben met spelers van dit kaliber is dat hun ego in de weg komt lopen.”

Wat met Ronaldo?

Eigenlijk leverde de blessure van Lionel Messi zeer interessante informatie op voor coach Enrique, hij weet nu dat zijn ploeg/club niet in een zwart gat valt zonder zijn absolute vedette. Bovendien haalde hij zo zijn gram: herinner u de machtsstrijd tussen coach en sterspeler rond de jaarwisseling vorig seizoen.

En toch stoomt Barça ‘de vlo’ klaar voor de clash met aartsrivaal Real Madrid. Eveneens terecht: Messi is met 21 goals de topschutter aller tijden in de historie van de Clásico. Gevolgd door Alfredo Di Stefano (18) en Cristiano Ronaldo (15). Tel daar nog 12 assists bij (tegenover slechts 3 voor Ronaldo) en dat weet je dat Messi altijd iets meer kan tegen de rivalen uit Madrid.

Bij de Koninlijke proberen ze eveneens hun supertrio in de aanvalslinie klaar te stomen voor het topduel. BBC (Bale, Benzema, Cristiano) is dit seizoen nog zoekende naar de topvorm. Er wordt vooral gekeken in de richting van CR7, die deze campagne veel minder doeltreffend is dan we van hem gewend zijn. De Portugees zit aan 13 goals in 15 wedstrijden, wat nog altijd bijlange niet slecht is, maar daarbij moet aangestipt worden dat hij 8 van die 13 goals scoorde in amper twee wedstrijden (3 stuks tegen Donjetsk en 5 tegen Espanyol). Ontploft Cristiano dit weekend in zijn Bernabéu of zet Messi bij zijn return de puntjes op de i?

Real Madrid – FC Barcelona wordt zaterdagavond om 18.15u gespeeld in Madrid. Live te zien op Proximus TV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content