België en Mexico spelen 3-3 gelijk, Romelu Lukaku Belgisch topschutter aller tijden

In hun eerste oefenpartij in aanloop naar het WK voetbal hebben de Rode Duivels vrijdag 3-3 gelijkgespeeld tegen Mexico, eveneens WK-ganger en de nummer zestien van de wereld. De Belgische doelpunten waren van Eden Hazard en twee keer Romelu Lukaku, die gedeeld topschutter aller tijden werd bij het nationale team. Bij Mexico maakte Hirving Lozano indruk.

Eden Hazard bracht de Rode Duivels in de 17e minuut op voorsprong. Na een fout van Laurent Ciman mocht Andres Guardado vanop de penaltystip de gelijkmaker binnen trappen. In de 55e minuut scoorde Lukaku de 2-1. PSV-spits Hirving Lozano bracht Mexico amper een minuut later alweer langszij en zette zijn land nog vier minuten later op voorsprong. Twintig minuten voor tijd legde Lukaku de eindstand vast.

De Mexicanen zetten van in het begin veel druk, en waren de betere ploeg in de aanvangsfase. Na vijf minuten kreeg Miguel Layún veel ruimte om aan te leggen, en moest Thibaut Courtois een goede boxreflex bovenhalen om een doelpunt te beletten.

De Rode Duivels namen het commando na iets meer dan tien minuten over, met dank aan kapitein Hazard, van wie veel dreiging uitging. Het was ook Hazard die de doorbraak forceerde die uiteindelijk tot de 1-0 leidde. Hij speelde de bal door naar Lukaku, die knap zijn mannetje voorbijging en op doelman Ochoa schoot. Hazard tikte binnen in de rebound.

Nadien verdween het tempo wat uit de wedstrijd. Courtois kwam wel plots oog in oog te staan met Hirving Lozano, maar de PSV’er deed weinig met de ruimte. Na 38 minuten ging Ciman, die met Thomas Vermaelen en Dedrick Boyata een onuitgegeven defensie vormde, zwaar in de fout. Hij trok Chicharito tegen de grond, kreeg geel, en de bal ging op de stip. Andrés Guardado twijfelde niet en knalde de gelijkmaker binnen.

Mexico evenknie van België

Mexico, dat indruk maakte in de Noord- en Midden-Amerikaanse WK-kwalificaties en zich vlotjes plaatste, was de evenknie van België. De betere kansen waren in de eerste helft nog voor de Rode Duivels, maar de Mexicanen hadden veel meer balbezit.

Na de pauze vielen Dries Mertens en Moussa Dembélé in voor Kevin De Bruyne en Youri Tielemans.

Mertens kwam na tien minuten met een knappe versnelling in de zestien meter, paste binnenkant voet naar Lukaku, die met de knie binnenduwde. Lang konden de Rode Duivels niet genieten. De 22-jarige Lozano ontpopte zich tot een ware sensatie. Hij liep Duivel na Duivel zomaar voorbij, en op vier minuten tijd bracht hij de Mexicanen eerst langszij (56.) en vervolgens op voorsprong (60.). Boyata en Ciman stonden erbij en keken ernaar. Ze waren vele malen te sloom voor het jonge goudhaantje.

Middenin de tweede helft deed Mertens het nog eens over: een perfect afgemeten voorzet op Lukaku na een actie op rechts. ‘Big Rom’, nog altijd maar 24, knalde zijn dertigste binnen en is nu mederecordhouder met Bernard Voorhoof en Paul Van Himst. Dinsdag kan hij tegen Japan zijn 65e cap pakken en alleen Belgisch topscorer aller tijden worden. Thorgan Hazard kwam vijf minuten voor tijd nog grote broer Eden vervangen, Divock Origi kwam in plaats van Lukaku, maar tot uitgespeelde kansen kwam het op het einde van de wedstrijd niet meer.