Bij Ajax moeten ze zich bezinnen

© VI Images / Maurice van Steen

Directeur voetbalzaken Marc Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar dienen na de verloren titelstrijd tegen PSV orde op zaken stellen. Alweer.

Op De Toekomst was het trainingscomplex van de Amsterdammers uitverkocht voor de topper van Jong Ajax tegen NEC, wat betekende dat er ruim tweeduizend supporters de 1-0 aanschouwden van de toekomstige talenten. Onder hen ook hoofdtrainer Erik ten Hag, met zijn assistent Alfred Schreuder. Jong Ajax is tegenwoordig koploper in de Eerste Divisie, maar het belofteteam van coach Michael Reiziger en rechterhand Winston Bogarde mag enkel dromen van een titelviering. Want een promotie kan niet volgens, want dan zou Ajax twee ploegen hebben op het hoogste niveau. Een verboden kwestie. Daardoor maakt Fortuna Sittard, dat tweede staat met twee punten voorsprong op NEC, de meeste kans op een rechtstreekse overgang naar de Eredivisie.

Daar is de kampioen sinds afgelopen weekend bekend, nadat PSV voor de 24e keer de Nederlandse titel veroverde. ‘Dit doet bijzonder veel pijn’, verwoordde de achttienjarige verdediger Matthijs de Ligt zijn gevoel. ‘Nadat we vier seizoenen op rij de beste waren, moeten we nu al vier jaar op een hoofprijs wachten, en van dat gevoel de beste te zijn.’

De eigen aanhang is boos. Pakweg 150 heethoofden blokkeerden bij terugkeer uit Eindhoven de spelersbus. Algemeen directeur Edwin van der Sar, die altijd had gesteld zijn lot te verbinden aan dat van Ten Hag – halverwege dit seizoen overgekomen van FC Utrecht – verdedigde zich tijdens een onderhoud van ongeveer twee uur. De fans houden de ex-doelman en oud-international verantwoordelijk voor het falen, de eeuwige ruzies, de bestuurlijke en sportieve chaos. Van der Sar zal dus net als Overmars snel zelf eens voor de spiegel moeten staan.

In de herfst van 2010 begon Johan Cruijff zijn zogenaamde fluwelen revolutie. Het clubicoon kreeg op sportief, financieel en bestuurlijk vlak alle macht in handen voor een ommezwaai. Maar al voor zijn dood in 2016 sneuvelden, vooral door tegenwerking, zijn opties. Bijna alle medestanders verdwenen, vaak met ruzie, van het toneel bij Ajax. Enkel de hoger benoemde directeurs bleven op post, omdat Cruijff oordeelde dat oud-spelers de hoogste posities moesten bekleden. Overmars maakte van zijn positie voor spelersbeleid een financieel succes, maar Ajax schoot wel meermaals te kort om het tijdig kwalitatief regelen van de spelerskern, als weer sterkhouders (zoals Davinson Sánchez, Mike van der Hoorn en Davy Klaassen) vertrokken.

De met Overmars bevriende Ten Hag werd trainer, die teert op discipline en hamert op overlevingsdrang. Een wereld van verschil met zijn voorgangers Peter Bosz en Marcel Keizer, die zweerden bij offensief spel. Tijd kreeg Ten Hag nauwelijks om de club te laten wennen aan zijn filosofie. Want Van der Sar eiste meteen vooruitgang én een titel, ook al begon hij met een achterstand van vijf punten. Het spel vermagerde, blonk uit door ongeïnspireerdheid en er werden minder resultaten geboekt, waardoor de kloof verdubbelde op PSV. Een bezinning dringt zich dus op in Amsterdam. Wordt het opnieuw een schoonmaakoperatie? Blijven Overmars en Van der Sar aan boorde? En wat met Ten Hag, die nog beschikt over een verbintenis voor twee jaar? Wordt vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content