Jacques Sys

‘Bij George Kessler vlogen zelfs de vliegen in dezelfde richting’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

George Kessler wordt 85 jaar. Geen trainer die zo zijn stempel op een club pleegde te drukken als hij.

Op 23 september viert George Kessler zijn 85e verjaardag. De Nederlandse Duitser heeft zich al lang uit de publiciteit teruggetrokken. Dat was vroeger anders. Naar Kessler werd graag geluisterd. Hij praatte niet, hij doceerde. Net zoals hij niet stapte, maar schreed.

George Kessler heeft zijn inbreng in de clubs die hij trainde altijd in fraaie bewoordingen beschreven: hij organiseerde en stimuleerde, hij boetseerde en corrigeerde. En hij trok dusdanig strakke disciplinaire lijnen dat hij constant de grenzen van het redelijke leek te overschrijden. Toen Kessler bij FC Köln werkte zei doelman Toni Schumacher dat onder Kessler zelfs de vliegen in de kleedkamer in dezelfde richting vlogen. Hij vond dat een compliment.

Punctualiteit en organisatie waren en bleven de gevleugelde woorden van George Kessler. In zijn periode bij Keulen vroeg de voorzitter eens of hij met de spelersbus mocht meegaan naar een training toen de ploeg in Portugal op oefenkamp was. Kessler had daar geen bezwaar tegen. Er zou om zeven uur worden vertrokken. Eén minuut voor zeven zat iedereen in de bus. Behalve de voorzitter. Precies om zeven uur ging de deur van het hotel open en kwam de voorzitter aangestormd. Jammer voor hem, maar hij was te laat. Kessler liet de bus vertrekken. Zeven uur is zeven uur, zei hij later tegen de voorzitter die het een beetje overdreven vond.

Bij George Kessler vlogen zelfs de vliegen in dezelfde richting

De carrière van George Kessler telt vijf Belgische episodes. Bij Anderlecht maakte hij de ploeg in 1972 na een slechte start kampioen, maar werd het daaropvolgende seizoen ontslagen omdat het tussen hem en Paul Van Himst niet boterde. Tussen 1982 en 1984 toefde hij bij Club Brugge waar hij de zaal waar de beheerraad verzamelde meteen als zijn bureau inpalmde. Hij woonde, zei hij, op 845 stappen van het stadion. Daar deed hij 8 minuten en 26 seconden over. Tenminste, bij droog weer.

Bij Standard botste hij in het seizoen 89-90 op een gebrek aan geduld, hij vond dat hij er moest werken met mensen zonder voetbalverstand. En nadien toefde Kessler twee keer bij Antwerp. Tussen 1986 en 1989 was hij succesvol en speelde met de ploeg zeer dominant voetbal. In zijn tweede ambtsperiode, 1996-1998, liep het niet en werd hij voortijdig ontslagen. Meteen het einde van zijn carrière.

George Kessler week geen duimbreed van zijn principes af. Naar namen keek hij nooit. Als Nederlands bondscoach zette hij ooit Johan Cruijff uit de selectie omdat hij in de aanloop naar een wedstrijd tegen Bulgarije niet naar een training kon komen. Heel zijn carrière hield Kessler een zekere afstand. Toen hij bij het Griekse Piraeus werkte zei de voorzitter, een steenrijke reder, dat Kessler hem, bij wijze van gunst, met zijn voornaam mocht aanspreken. En hoe moet ik u noemen, vroeg hij Kessler vervolgens. Die zei met gladgestreken gezicht: ‘Mister Kessler’.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content