Bjorn Engels: ‘De kritiek vorig seizoen was er los over’

© AFP
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Na een moeilijk jaar bij Club Brugge komt Bjorn Engels weer aan de oppervlakte bij Olympiacos. Sport/Voetbalmagazine zocht de verdediger op in Griekenland en sprak met hem onder meer over de kritiek die hem vorig seizoen te beurt viel.

Bjorn Engels over…

… de Champions Leaguecampagne met Olympiacos:

‘Dé prestatie tot nu toe was natuurlijk het gelijkspel tegen Barcelona. Het was vijf jaar geleden dat ze nog eens niet tot scoren waren gekomen in een poulewedstrijd van de Champions League. Voor de wedstrijd zei Silvio (Proto) nog tegen mij: “Ik zal al blij zijn als ik er geen vijf binnenkrijg.” Maar we deden het prima, stonden goed opgesteld en werkten hard voor elkaar.

‘Ook over mijn eigen prestatie was ik tevreden. Het gevaarlijkst zijn zij op steekballetjes tussen de linies en ik kon toch een paar ballen onderscheppen en enkele keren tussenkomen met een geslaagde tackle.

‘Ik beschouw het als een van de hoogtepunten uit mijn carrière. Na de knieblessure die mij twee seizoenen geleden meer dan een jaar van het veld hield en waarbij ik voor het einde vreesde, kun je er alleen maar van dromen om nog tegen spitsen als Dybala, Mandzukic, Costa, Higuaín, Messi en Suárez te spelen. Voor mij is dit fantastisch.’

… de kritiek bij Club Brugge vorig seizoen:

‘Dit doet ook deugd omdat er veel mensen mijn transfer naar Olympiacos negatief bekeken, omdat ik gezegd had dat ik ervan droomde om ooit in Engeland te spelen. Dat werd vorig seizoen in mijn moeilijke periode zowat elke wedstrijd tegen mij gebruikt. Daar ben ik toen enorm van geschrokken. Ik vond het er los over.

‘Tenslotte ben je nog altijd een jeugdspeler die zijn droom om profvoetballer te worden waarmaakte en die op jonge leeftijd meehielp om de eerste landstitel in elf jaar van Club te kunnen behalen. Maar dan gaat het even minder en word ik geschoffeerd en voor een ‘hautain manneke’ versleten, omdat ik in enkele interviews had verklaard dat de Premier League mijn droomcompetitie is. Het ging niet goed met de hele ploeg, maar dan word ik eruit gepikt en afgerekend op die uitspraak. Dat gaat er bij mij niet in.

‘Wat moet ik antwoorden als ze mij na de titel vragen wat mijn ambitie is? Dat ik mijn hele leven in België wil blijven sjotten? Mag je niet hopen om stappen te kunnen zetten om verder open te kunnen bloeien als voetballer?’

… zijn mentaliteit:

‘Te veel nadenken, dingen moeilijk kunnen loslaten, daar herken ik mij wel in. Ik wil alles perfect doen en als er dan iets gebeurt dat niet perfect is, ben ik ontgoocheld en blijft dat bij mij even hangen. Het ligt gewoon in mijn aard om alles zo goed mogelijk te willen doen. Mijn madame zegt ook: “Bij jou is het zwart of wit, nooit grijs.” Ik ben nu eenmaal een perfectionist en het is niet altijd makkelijk om daarmee om te gaan. Elke wedstrijd bekijk ik opnieuw en opnieuw, soms de hele nacht door, de slechte fases nog veel meer dan de goeie. Ben ik dan een zwever?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content