Blatter reageert: ‘Wij hebben dit onderzoek zelf in gang gezet’

© EPA

De Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA heeft 11 bestuurders voorlopig geschorst omwille van hun mogelijke betrokkenheid in het grootschalig onderzoek naar corruptie binnen de FIFA. In een eerste reactie zegt FIFA-president Sepp Blatter dat hij het onderzoek toejuicht. ‘We hebben dit zelf in gang gezet’.

Tot de 11 geschorsten behoren de 7 die op last van de Amerikaanse justitie zijn opgepakt in Zwitserland. Het gaat om twee vicevoorzitters van de FIFA, Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo, en verder om Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel en José Maria Marin. De anderen zijn Jack Warner, Nicolás Leoz, Chuck Blazer en Daryll Warner.

In feite kwam de actie van de Zwitserse procureur-generaal tot stand doordat wij zelf een dossier doorspeelden aan de Zwitserse autoriteiten eind vorig jaar

Sepp Blatter

Door hun schorsing mogen ze voorlopig geen voetbalgerelateerde activiteiten uitvoeren op nationaal en internationaal niveau. ‘De aanklachten zijn duidelijk met het voetbal verbonden en zijn ook van zulke ernstige aard dat we meteen actie moesten ondernemen’, aldus Hans-Joachim Eckert, de voorzitter van de Ethische Commissie.

Blatter reageert

Huidig FIFA-president Sepp Blatter heeft op de website van de Wereldvoetbalbond intussen gereageerd op de zaak die de voetbalwereld in de ban houdt.

‘Dit is een moeilijke tijd voor het voetbal, voor de supporters en voor de FIFA als organisatie’, aldus de Zwitser, die zichzelf bij de voorzittersverkiezing vrijdag e.k. hoopt op te volgen. ‘We begrijpen de teleurstelling die velen geuit hebben en ik besef dat de gebeurtenissen van vandaag een impact hebben op de manier waarop de mensen ons bekijken. Hoe jammerlijk deze gebeurtenissen ook zijn, het moet duidelijk zijn dat we zo’n onderzoek toejuichen en we geloven dat het bijdraagt tot het uitroeien van elke misdaad in het voetbal.

‘Terwijl er velen gefrustreerd zullen zijn door het tempo van de veranderingen, wil ik de acties die we ondernamen en blijven ondernemen benadrukken. In feite kwam de actie van de Zwitserse procureur-generaal tot stand doordat wij zelf een dossier doorspeelden aan de Zwitserse autoriteiten eind vorig jaar.’

Zo’n gebeurtenissen tonen dat corruptie in de wortels van de FIFA gegroeid is.

Gianni Infantino

‘Dergelijk wangedrag heeft geen plaats in het voetbal en we zullen ervoor zorgen dat de betrokkenen eruit vliegen. Daarom heeft de Ethische Commissie al meteen actie ondernomen en enkele leden geschorst.’

‘Uitstellen’

Het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalbond (UEFA) roept intussen op om het FIFA-congres en de voorzittersverkiezingen uit te stellen. ‘Het Uitvoerend Comité van de UEFA is ervan overtuigd dat er verandering nodig is aan het hoofd van de FIFA en dat het congres van de Wereldvoetbalbond uitgesteld moet worden, met nieuwe voorzittersverkiezingen binnen de zes maanden’, zegt secretaris-generaal Gianni Infantino.

Infantino was hard voor de FIFA. ‘De gebeurtenissen zijn een catastrofe voor de Wereldvoetbalbond en beschadigen het imago van het voetbal. De UEFA is triest en diep geschokt. Zo’n gebeurtenissen tonen dat corruptie in de wortels van de FIFA gegroeid is. Het FIFA-congres dreigt een grap te worden en de Europese federaties moeten in overweging nemen of ze zelf aanwezig zullen zijn op dat congres’.

Duel

Donderdag volgt voor aanvang van het congres in Zürich alvast een vergadering met de UEFA-leden. Op het congres in Zürich kiezen de 209 landen van de Wereldvoetbalbond normaal gezien vrijdag een nieuwe voorzitter. De strijd gaat tussen de zittende preses Sepp Blatter en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein.

Eerder op de dag had FIFA-woordvoerder Walter De Gregorio laten optekenen dat de voorzittersverkiezing van vrijdag gewoon zal doorgaan. ‘Er is geen reden om de verkiezing af te gelasten’, vertelde hij. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content