Broer Kompany: 'Vincent geeft niemand nog de kans om slecht over hem te vertellen'

12/04/16 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:30

Net dertig geworden staat Vincent Kompany voor een kruispunt. Sport/Voetbalmagazine waagt zich aan een analyse van een complex personage. Alvast enkele getuigenissen.

Broer Kompany: 'Vincent geeft niemand nog de kans om slecht over hem te vertellen'

François (broer) en Pierre (vader) Kompany verdedigen Vincent. © BELGA

Broer Kompany: 'Vincent geeft niemand nog de kans om slecht over hem te vertellen'

© S/VM

Vincent Kompany draagt al bijna heel zijn carrière de stempel van voetballer-zakenman, en dat bevalt blijkbaar niet iedereen. Zijn jongere broer François Kompany lacht erom: "O, mij irriteert dat ook weleens. Vincent heeft het geluk dat hij een groot sportman is en tegelijk een ongelooflijke atleet, intelligent en een mooie jongen. Het is voor sommigen misschien wat ongemakkelijk dat iemand dat allemaal tegelijk is."

"Je ziet hem ook zelden lachen op tv. Hoe rechter hij loopt en hoe ernstiger hij kijkt, hoe meer de mensen die hem niet kennen denken dat hij arrogant is. Maar in het dagelijks leven is hij compleet anders, dan is hij grappig en open. Wanneer hij iemand niet kent, is hij eerder wat achterdochtig. Hij was al op jonge leeftijd een bekend persoon en hij is al veel mensen tegengekomen die niet het beste met hem voorhadden. Vandaag geeft hij niemand nog de kans om iets slechts over hem te vertellen. Om zich te beschermen, schermt hij zich helemaal af. Degenen die hem daarentegen goed kennen, zullen je zeggen dat hij heel trouw en toegankelijk is. Hij luistert naar je, stuurt je nooit wandelen."

"Ik begrijp niet altijd die negativiteit wat mijn zoon betreft", zegt vader Pierre Kompany. "Je moet toch ook kunnen waarderen wat hij allemaal al bereikt heeft. Dat hij zo vaak heeft weten terug te vechten, komt doordat hij zo van zijn beroep houdt. Hij is zich ervan bewust dat het voetbal hem veel plezier schenkt."

In een interview met de economische dagbladen De Tijd en L'Echo van 13 maart laatstleden, dat een beetje aan belangstelling moest inboeten wegens de tragische gebeurtenissen die er niet veel later op volgden, deed Kompany een poging om een antwoord te bieden op die kritiek: "In België applaudisseren ze met beide handen als je discreet bent en in een oude wagen rondrijdt, zelfs al parkeer je ondertussen je fortuin op de Bahama's. Maar wie zijn nek durft uit te steken, krijgt alles in zijn gezicht."

Lees de volledige reportage over Vincent Kompany in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 13 april.

Onze partners