Bruno Labbadia is expert in lastige opdrachten, maar krijgt hij Wolfsburg ook gered?

© BELGAIMAGE

Meestermotivator Bruno Labbadia verving bij het bedreigde VfL Wolfsburg de ontslagnemende Martin Schmidt.

De val is best indrukwekkend te noemen. De onverwachte kampioen van 2009, die op het einde van het seizoen 2014/15 vicekampioen werd van Duitsland en onder impuls van Julian Draxler – na de uitschakeling van AA Gent in de achtste finales – in april 2016 op het kampioenenbal werd geëlimineerd door Real Madrid, vecht nu om te overleven in de Bundesliga. Met angst wordt er (net als vorig jaar) gekeken naar de verraderlijke zestiende plaats, die zorgt voor een dubbel degradatie-promotieduel tegen de derde uit de 2. Bundesliga.

Ondertussen versleet de oud-werkgever van de internationale toppers Kevin De Bruyne, Edin Dzeko, Ivan Perisic, Mario Gomez én Luiz Gustavo op amper zeven jaar maar liefst zes coaches, al drie dit seizoen. Want na Felix Magath (maart 2011 – oktober 2012), Lorenz-Günther Köstner (oktober 2012 – december 2012), Dieter Hecking (januari 2013 – oktober 2016), Valérien Ismaël (oktober 2016 – februari 2017) en Andries Jonker (februari 2017 – september 2017) stapte begin vorige week de Zwitser Martin Schmidt (50) zelf onverwacht op na amper vijf maanden bij de VW-club of exact 154 dagen dienst, hetgeen leidde tot 20 punten op 57, met slechts 3 zeges en 11 gelijke spelen.

Sinds het vertrek van algemeen manager Klaus Allofs (in december 2016) en de sjoemelsoftware- plus dieselgate bij Volkswagen heerst er crisis bij de werkgever van titularisdoelman Koen Casteels, Liverpoolhuurling Divock Origi en vaste bankzitter Landry Dimata.

Sportief directeur Olaf Rebbe (39), een groentje zonder spelersachtergrond, die nu sterk wordt bekritiseerd voor zijn slechte transferbeleid én gebrek aan persoonlijkheid, legt zijn hoop in handen van meestermotivator Bruno Labbadia (52). De tweevoudig international geldt als een expert in lastige opdrachten, want de oud-aanvaller overtuigde tijdens zijn trainerspassages bij HSV, Leverkusen en VfB Stuttgart door zijn duidelijke communicatie, die snel zelfvertrouwen kan opwekken en een team boven zichzelf laat uitstijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content