Camp Nou en Stadio Olimpico: onneembare burchten

© Belga Image

FC Barcelona versus AS Roma, dat is een duel tussen twee ploegen met een ijzersterke thuisreputatie in de Champions League. De missie van de Romeinse spitsen vanavond is eenvoudig maar tegelijk aartsmoeilijk: scoren in Camp Nou.

Barcelona is bezig aan een fraaie reeks in deze jaargang van het kampioenenbal. Van de acht reeds gespeelde matchen wonnen ze er vijf: thuis tegen Juventus, Olympiakos, Sporting Clube de Portugal en Chelsea en op verplaatsing tegen de Portugezen in Lissabon. De drie overige uitwedstrijden speelden ze gelijk – de Catalanen zijn dus nog steeds ongeslagen. In de eigen thuishaven kwamen de Blaugrana al elf keer tot scoren en incasseerde het team van coach Ernesto Valverde slechts één doelpunt.

Rots Ter Stegen

Buitenshuis sputterde de motor van ‘MSD’ (Messi, Suarez en Dembélé, nvdr.) nu en dan en zijn de cijfers minder impressionant met amper twee goals. Eentje voor Lionel Messi, die in de heenwedstrijd van de achtste finales de 1-1-gelijkmaker voorbij Thibaut Courtois knalde – en zo ‘de vloek van Stamford Bridge’ doorbrak: het was zijn eerste doelpunt tegen de Londenaars. De drie punten tegen Sporting Clube kwamen er zelfs na een owngoal van de ongelukkige Sebastián Coates. Daartegenover staat wel dat Barcelona in de vier verplaatsingen geen goals binnenkreeg.

Dat is te wijten aan rots in de branding Marc-André ter Stegen. De onverzettelijke Duitser hield vijf van de zeven keer de netten schoon. Op de laatste speeldag van de groepsfase, toen FCB al zeker was van de overwintering, mocht tweede doelman Jasper Cillessen tegen Sporting (2-0) opdraven. In La Liga gaat de voorkeur steevast uit naar het jeugdproduct van Borussia Mönchengladbach en met succes: ter Stegen behaalde achttien clean sheets in dertig matchen.

Perfect thuisrapport

Edin Dzeko & co zijn gewaarschuwd. De Bosniër zit dit seizoen al aan achttien doelpunten over alle competities heen, maar het is afwachten of hij de Catalaanse muur kan slopen. De Champions League-balans van I Giallorossi bestaat uit vier overwinningen (waarvan drie thuis), twee gelijke spelen (waarvan een thuis) en twee nederlagen.

Voor het tweede luik van de kwartfinales volgende week dinsdag rekent AS Roma op de autoriteit-in-eigen-huis van Alisson Ramses Becker. De doelwachter kan een perfect thuisrapport voorleggen: in het Stadio Olimpico hield hij de nul tegen Atlético, Chelsea, FK Qarabag en Sjachtar Donetsk. Op verplaatsing is zijn parcours niet zo foutloos en kreeg hij acht goals binnen in vier confrontaties.

In de Serie A lukte het de tegenploeg in dertien van de dertig speeldagen niet om hem te passeren. Vorig seizoen moest de Braziliaan zijn plaats onder de lat afstaan aan Pools international Wojciech Szczesny maar sinds die verkast is naar Juventus is Alisson de onbetwiste numero uno.

Pandoering

Voor twee Barcelonezen – toegegeven: eerder bank- of zelfs tribunezitters dan titularissen – wordt de ontmoeting met de ploeg van Radja Nainggolan een bijzonder weerzien. Tijdens het seizoen 2016-2017 speelde Rode Duivel Thomas Vermaelen op huurbasis in de Italiaanse hoofdstad. Door verschillende blessures kwam de 32-jarige Antwerpenaar er nooit verder dan twaalf wedstrijden. Lucas Digne houdt wel goede herinneringen over aan zijn periode (2015-2016) in Rome. De linksback, toen onder loondienst bij Paris-Saint Germain, groeide er uit tot een vaste waarde, kwam in totaal 42 keer in actie en maakte drie goals. Ook deelde hij vijf assists uit, eentje daarvan in de groepsfase van de Champions League tegen… FC Barcelona.

Toch was die bewuste novemberavond een om snel te vergeten: zijn voorzet op Dzeko, die de eerredder binnenkopte, kwam er pas in de 91e minuut en kon nauwelijks de 6-1-pandoering milderen. Opvallend: in dat treffen, het meest recente tussen beide grootmachten, was een hoofdrol weggelegd voor de keepers. Szczesny pakte de elfmeter van Neymar, weliswaar bij een 6-0-achterstand toen het kalf al verdronken was, maar werd alsnog geklopt in de rebound door Adriano. Aan de overzijde stopte ter Stegen in de 82e minuut de strafschop van Dzeko.

Partner Content