Club Brugge kan niet scoren tegen stug Dnjepr, Napoli speelt Wolfsburg weg

© BELGA

Club Brugge is in de heenwedstrijd van de kwartfinales in de Europa League in het eigen Jan Breydelstadion niet verder geraakt dan een scoreloos gelijkspel (0-0) tegen een uitstekend georganiseerd Dnjepr Dnjepropetrovsk, de nummer drie uit Oekraïne. Wolfsburg met Kevin De Bruyne leed een zware thuisnederlaag tegen Napoli met Dries Mertens: 1-4.

Brugge krijgt volgende week een lastige terugwedstrijd voor de voeten.

Michel Preud’homme had daags voor de wedstrijd gezegd dat Dnjepr de tegenstander slecht laat spelen en de voorspelling van de Club-coach bleek uit te komen. Club had het immers al van in de beginfase knap lastig met Dnjepr. De Brugse opbouw verliep traag en ongeïnspireerd, wat ook wel de verdienste van de Oekraïners was. Dnjepr gaf op het middenveld weinig ruimte weg en sneed de aanvoer naar de Brugse flanken af.

Op de eerste kans voor Blauw-zwart moest bijna een halfuur worden gewacht. Het had eigenlijk raak moeten zijn. Obbi Oulare bracht na een knap nummertje José Izquierdo alleen voor Denys Boyko. De Dnjepr-goalie redde knap.

Het vuurde laaide even op in de wedstrijd en dat leverde nog kansen op voor Lior Refaelov en een bedrijvige Izquierdo.

Aan de overzijde bleef Dnjepr na een stevige start geduldig wachten op een dodelijke tegenaanval. Sterspeler Yevhen Konoplyanka lag voortdurend op de loer, maar Mathew Ryan bedreigen zat er voor de pauze niet in.

Bijna 0-1

Na een eerste helft waarin Club zijn stempel niet kon drukken, beseften de Bruggelingen dat er meer nodig was om de eerste Belgische ploeg te worden in de halve finales van een Europese beker sinds het avontuur van Antwerp in 1993. Refaelov trok de motor op gang en plots was er een pak meer Brugse druk naar voren. Dnjepr gaf echter amper een krimp en de beste kans was voor de bezoekers: aanvoerder Rotan mikte een voorzet van Konoplyanka recht in de handen van Ryan.

Even voordien had Michel Preud’homme Tom De Sutter ingebracht voor Oulare, die verrassend de voorkeur had gekregen. Dee Sutter moest de wedstrijd openbreken, maar Dnjepr hield het slot knap op de deur. Meer nog, Ryan moest in het slot met een ultieme reflex Konoplyanka nog van de 0-1 houden.

De Bruyne vs Mertens

In het Duitse Wolfsburg stonden twee Rode Duivels tegen mekaar, Kevin De Bruyne voor de thuisploeg en Dries Mertens voor Napoli, die allebei aan de aftrap kwamen.

Ex-Real Madrid-spits Gonzalo Higuain scoorde al na een kwartier voor de club uit Napels, de Slovaakse Napoli-kapitein Marek Hamsik deed een dubbele duit in het zakje met de 0-2 (23.) en de 0-3 (65.). Invaller Manolo Gabbiadini maakte na 75 minuten 0-4, de Deen Nicklas Bendtner milderde nog tot 1-4. Mertens, goed voor een assist, werd na een uur naar de kant gehaald.

Zenit Sint-Petersburg startte bij de Spaanse titelverdediger Sevilla met Rode Duivels Nicolas Lombaerts en Axel Witsel in de basis. Op het halfuur bezorgde Alexander Ryazantsev de Russen een kostbaar uitdoelpunt: 0-1. Na rust viel ex-Club Brugge-spits Carlos Bacca in bij Sevilla. Een gouden zet, want Bacca maakte tien minuten later gelijk, en drie minuten voor tijd zorgde Denis Suarez nog voor de totale ommekeer: 2-1.

Het Oekraïense Dinamo Kiev begon aan de thuiswedstrijd tegen het Italiaanse Fiorentina zonder Dieumerci Mbokani. De Nederlander Jeremain Lens bracht Kiev 1-0 (36.) voor, in de toegevoegde tijd kon Khouma Babacar (90.+2) gelijkmaken voor La Viola (1-1).

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content