Club wint in ‘hel van Besiktas’, stoot door naar kwartfinales

Club Brugge blijft Europees ongeslagen en heeft zich bij de beste acht teams geplaatst in de Europa League. Na een 2-1 thuiszege in de heenmatch, overleefde het met glans in wat wel eens de ‘hel van Besiktas’ wordt genoemd. Blauwzwart versloeg het Turkse topteam met 1-3. Boli Bolingoli-Mbombo maakte twee doelpunten.

De Bruggelingen doorstonden het enthousiaste begin van Besiktas, waarin Tom De Sutter zelfs twee goede kansen kreeg. Zijn poging na amper vijf minuten stuitte op doelman Tolga Zengin en een kopbal ging net naast het doel. Het eerste half uur drukte Besiktas door, met een resem hoekschoppen tot gevolg, maar het leverde geen echt grote kansen op. Een strak schot van Demba Ba, een metertje naast het doel van Matthew Ryan, was het voornaamste wapenfeit van de thuisploeg.

Amper drie minuten in de tweede helft viel dan toch een goal voor de thuisploeg. Een knal van linksachter Ramon Motta vloog in de verste kruising binnen. Virtueel was Besiktas geplaatst.

Rood

De Turken plooiden terug en Brugge groeide in de match. Op het uur kreeg het loon naar werken. Een bal van Timmy Simons in de rug van de Besiktas-defensie lanceerde De Sutter, die Zengin verschalkte. Club controleerde het zaakje volwassen en Besiktas kreeg weinig voor elkaar. De ingevallen Boli Bolingoli-Mbombo gaf de Turkse topclub tien minuten voor affluiten de doodsteek. Een doorsteekpas van Lior Refaelov, opnieuw in de rug van de defensie zette Bolingoli alleen voor doel. Het neefje van Romelu Lukaku miste niet. In minuut 90 moest Besiktas ook nog de 1-3 slikken. Daar tekende opnieuw Bolingoli voor. Kort daarna pakte Olcay Sahan zodat de thuisploeg met tien eindigde.

20 jaar geleden

Club evenaart de prestatie van Standard Luik in het seizoen 2009-2010. De Rouches werden toen in de kwartfinales gewipt door het Duitse Hamburg. Voor Club Brugge was het twintig jaar geleden dat het in de kwartfinale stond van een Europees toernooi.

De loting voor de kwartfinales wordt vrijdag in het Zwitserse Nyon uitgevoerd. De Italiaanse clubs Napels (Dries Mertens) en Fiorentina, de Oekraïnse clubs Dynamo Kiev en Dnipro, het Russische Zenit Sint-Peterburg (Nicolas Lombaerts, Axel Witsel), het Duitse Wolfsburg (Kevin De Bruyne) en het Spaanse Sevilla zijn de mogelijke tegenstanders voor Club Brugge.