Crisis in Leipzig

© Belga Image

Een maanden geleden mocht RB Leipzig nog hopen op Europese bekerwinst en kwalificatie voor de Champions League. Een negatieve spiraal maakte echter een eind aan die droom.

Wat is er toch allemaal gaande in Leipzig? Eind maart, na de zege in Hannover (2-3) stond de ploeg van Ralph Hasenhüttl op de vierde plaats in de Bundesliga. Een maand later is de top vier veraf, het gevolg van een reeks slechte resultaten. Tussen 5 en 21 april sprokkelde RB Leipzig maar één punt uit drie wedstrijden.

Erger nog: in zijn laatste twee thuismatchen kreeg het een draai om de oren: 1-4 tegen Leverkusen en 2-5 tegen Hoffenheim. Dayot Upamecano en de zijnen incasseerden in hun eigen Red Bull Arena dus negen goals in twee duels, terwijl in de voorgaande veertien thuiswedstrijden slechts zestien goals werden geslikt.

Bij het begin van het seizoen was het doel van de club om opnieuw van de prestigieuze Champions League te proeven. Op dit moment is dat welhaast een utopie geworden. Voeg daar een uitschakeling in de kwartfinales van de Europa League bij en je hebt alle ingrediënten voor een flinke crisis.

Sinds zijn ontstaan in 2009 zette RB Leipzig alleen maar stappen vooruit. In zeven jaar klom de club uit het vroegere Oost-Duitsland van het vijfde nationale niveau naar de Bundesliga, waarin het voor het tweede jaar uitkomt. Voor het eerst is de club nu in een sportieve crisis verzeild geraakt.

Maar meer nog dan die negatieve spiraal is het vooral het gedrag van de spelers dat verontrustend kan genoemd worden: ‘Zo’n houding, spelers die het op zo’n manier laten afweten, dat heb ik nog nooit gezien’, sprak Hasenhüttl na de recente oplawaai tegen Hoffenheim.

En zoals zo vaak is het dan de trainer die de boter gegeten heeft. Bij onze oosterburen gaat al het gerucht dat het contract van Hasenhüttl een jaar voor het einde zou verbroken worden en dat Ralf Rangnick, de huidige algemeen directeur van de club, zou terugkeren op de trainersbank. Het belooft een stormachtige zomer te worden in Leipzig.

Sebastien Gobbi

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content