D'Hooghe: 'Ik steun de visie van Platini: laat de sport de sport zijn'

19/06/12 om 07:42 - Bijgewerkt om 07:42

Bron: Sportmagazine

Sport/Voetbalmagazine sprak in Warschau met Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie van de UEFA. Het thema: racisme in Oekraïne en Polen.

D'Hooghe: 'Ik steun de visie van Platini: laat de sport de sport zijn'

© IMAGEGLOBE

Michel D'Hooghe: "Ik probeer het altijd positief te bekijken: misschien is het goed dat men dit nu weet. Het is tijd voor hen om die zaken aan te pakken en als het voetbal daarbij kan helpen, dan is dat alleen maar goed."

"Racisme is een basispunt voor de UEFA. En ik denk dat zo'n toernooi de hefboom kan zijn om dat probleem aan te pakken door de internationale wereld. Maar ook dat is geen sportprobleem, maar een maatschappelijk probleem."

Toch zouden de internationale bonden - UEFA, FIFA, Michel Platini bijvoorbeeld - sterkere standpunten mogen innemen. Duidelijker zijn en afstand nemen van een aantal dingen.

"Michel Platini doet dat wel", weerlegt de ex-voorzitter van Club Brugge. "Anderzijds blijf ik zijn visie steunen: laat de sport de sport zijn en laat de politiek de politiek zijn. We moeten proberen de mensen via de sport dichter bij elkaar te brengen. Het mooiste voorbeeld zijn toch Amerika en China geweest, die op een gegeven moment zijn beginnen te pingpongen tegen elkaar nadat ze eerst niet tegen elkaar spraken. Dat is het begin geweest van een betere relatie tussen beide landen."

"Maar het is een moeilijke en delicate evenwichtsoefening. Ik twijfel, ik ben niet beschaamd om dat te zeggen. Over de vraag of we een boodschap moeten brengen aan de politiek of dat we ons tot de sport moeten beperken. Maar ik leun dicht tegen dat laatste aan." (JS/FC)

Lees meer over:

Onze partners