Peter t'Kint

Dagboek uit Bordeaux: een lesje tactiek

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sport/Voetbalmagazine-journalist Peter T’Kint brengt verslag uit vanuit Bordeaux, het basiskamp van de Rode Duivels tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk.

Zo, het gaat (eindelijk) beginnen, het EK. Onder, althans toch in Bordeaux, ideale weersomstandigheden: een graad of negentien en af en toe een bui. Weg is de hitte van de voorbije dagen, weg de zon boven het strand hier vlakbij onze pleisterplaats, waar het gisteren gezellig dineren was met zicht op zee. Nog buiten, en rustig, het zomerseizoen moet hier nog van start gaan, de Franse Atlantische kust is er voorlopig nog een lege zandbak, met slechts her en der wat mensen uitkijkend over zee en golven, naar surfers of de schaarse badgasten die een duik aandurven in de nog koude oceaan.

Vandaag, om achttien uur, trainen de Rode Duivels tactisch. Elf tegen elf wil Marc Wilmots spelen, werkend op verdediging, aanval, en pressing. In zijn kaarten laten kijkend, niet door de buitenwereld, die mag in Le Haillan vandaag niks van de training zien, maar ook niet tegenover zijn spelers.

Wij vonden het de voorbije dagen een beetje verrassend dat Wilmots tegenover die spelers zo weinig terug kwam op de defensieve tekortkomingen van de laatste weken. Of de spelers laten niet in hun kaarten kijken, en er wordt wél over gesproken, of het gaat er allemaal nog zeer gemoedelijk aan toe en er wordt ontspannen toegeleefd naar het tornooi. Wilmots, zo zei Thomas Meunier gisteren, is anders dan Michel Preud’homme. Anders in de voorbereiding, anders op training, anders in de aanpak. Of het straks tot succes leidt, zullen we zien. In elk geval is op twitter en in de buitenlandse media de defensieve zwakheid van de Rode Duivels wél een thema.

Wanneer begin je tactisch naar een wedstrijd te trainen? Specifiek dan? Niet te vroeg op de week, zei Eddy Snelders, op het WK in ’98 nog bondscoach en hier mee als analist voor Sporza. Je wil iedereen scherp houden, en mensen niet te snel zeker maken van hun plaats, want spelers hebben heel vlug door of ze in het goeie team zitten of niet. Maar ook niet te laat, zei Wilmots gisteren na een training waarin werd geoefend op pressing, maar waarin ook De Bruyne en Hazard in verschillende ploegen zaten. ‘Spelers moeten op een bepaald moment weten waar ze aan toe zijn.’

Allicht vandaag dus. Dan rest er nog zaterdag én zondag om de wedstrijd dieper voor te bereiden. Maandagavond zien we of alles klopt. Zoals gezegd, het weer zit in elk geval mee. Belgisch, of liever, Engels. Mals nat gras, veel zuurstof in de lucht.. Excuses over warmte zijn er niet. Verwachte temperatuur maandag in Lyon: 21 graden en wat kans op regen. Lekker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content