Peter t'Kint

Dagboek uit Bordeaux: ‘Er zijn toch wat barsten in het blok tussen spelers en coach’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sport/Voetbalmagazine-journalist Peter T’Kint brengt verslag uit vanuit Bordeaux, waar hij een stand van zaken opmaakt de dag na de nederlaag tegen Italië.

Een late vlucht, een korte nacht, en een dag vol overleg en recuperatie (fietsen, zwembad): dat was het programma vandaag voor de Rode Duivels. Het slechte nieuws is: zowel Kevin De Bruyne als Eden Hazard kwamen niet ongeschonden uit het duel tegen Italië. Hazard kreeg een tik op de knie en heeft last van de lies, De Bruyne heeft last van de dij. Beiden worden de komende dagen gespaard, maar zouden normaal fit moeten zijn voor zaterdag.

De nacht bracht wel wat rust in de hoofden van de Rode Duivels. Radja Nainggolan kwam bij Wilmots zijn gebaar op de bank uitleggen, dat het niet tegen de coach bedoeld was. Met Thibaut Courtois, die in het interview vlak na de wedstrijd de tactiek bekritiseerde, had de bondscoach nog ’s nachts een gesprek. Hij weet het aan de adrenaline van het moment. Wilmots had Italië vooral zien verdedigen, en de Belgen een fout zien maken op één lange bal, die voordien tijdens de tactische bespreking vijf keer te zien was geweest. Met een foute tactiek had dat in de ogen van de coach dus niks te maken. “Wil je misschien ook een laag blok”, vroeg hij de doelman?

Besprekingen binnenskamers

Neen, het lag aan de communicatie, en aan die ene inschattingsfout van Toby Alderweireld. En ook aan het missen van die ene kans van Romelu Lukaku. “We moeten nu niet alles in vraag stellen”, vond Axel Witsel, die toch wel zijn vragen had bij het hanteren van mandekking op het middenveld. “Dat was tegen de Italianen niet de beste keuze. Anderzijds: moeten we iets wat vier jaar lang wel werkte nu ineens overboord gooien?”

Zitten spelers en coach wel tactisch op één lijn? Witsel: “Wij geven dingen aan, maar de coach beslist.” Vermaelen: “Op één lijn? Ja. Maar wat we bespreken houden we binnenskamers.”

Iedereen tevreden dus? Wellicht niet. Neen, zeker niet. Maar de rangen zijn, althans naar buiten uit gesloten, de focus gaat vanaf morgen naar de wedstrijd tegen de Ieren, bekend volk voor de spelers uit de Premier League. De meesten dus. Misschien dat het helpt. Anderzijds: het is weer tegen een verdedigend blok. Het zal zwoegen worden.

Meer agressiviteit

De enige keuze die Wilmots 24 uur na de wedstrijd wilde bediscussiëren, was die voor Fellaini als derde middenvelder. Dat was zijn keuze geweest, hij wilde diens kopbalsterkte. Verdedigend om Pelle af te stoppen, aanvallend om ballen van de flanken binnen te koppen. Dat het ten koste ging van het combinerend vermogen op het middenveld, had de coach ook gezien. En dat had hij na de rust bijgesteld in de diverse varianten die volgden.

Conclusie: er zijn toch wat barsten in het blok tussen spelers en coach. Er zal dezer dagen in het hotel nog wat worden gediscussieerd. Maar uiteindelijk zal het toch de coach zijn, die beslist en die met zijn tactiek overeind blijft. Wilmots pleitte wel nogmaals voor wat meer agressiviteit. Loofde de leepheid van de Italianen. Het zit er in hun DNA. Niet in dat van de Belgische balkunstenaars. “Maar als ze niet beseffen dat het moet, zal het tornooi rap gedaan zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content