Peter t'Kint

Dagboek uit Bordeaux: ‘Franse ongehoorzaamheid’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sport/Voetbalmagazine-journalist Peter T’Kint brengt verslag uit vanuit Bordeaux, waar hij zijn licht laat schijnen op de openingswedstrijd van het EK-tornooi.

Ooit waren we op reportage in Zwitserland. Bij het afscheid polsten we onze gesprekspartner naar waar je zo’n autowegenvignet kon kopen, want dat hadden we nog niet. In plaats van het antwoord te geven – bij elk tankstation – zei die: ‘Ach, doe eens ongehoorzaam, neem de snelweg zonder. De kans dat je wordt gecontroleerd, is klein.’

Het gebeurde ook niet, al reden we met een klein hartje voorbij de douane in Basel.

De voorbije dagen was hier in Frankrijk veel te doen rond veiligheid, u kreeg het al wel mee. Logisch, gezien alles wat er al gebeurde het voorbije jaar. Donderdag stond het land nog op zijn kop. Eén dag nadat de lokale overheid in Marseille televisie op terrassen had verboden, veralgemeende de overheid in Frankrijk dat order. Wie voetbal wilde zien, moest dat binnen in een café doen, of thuis, of in een fanzone. Niet ergens op een terras. Reden: de politie kon niet overal bij die ‘samenscholingen’ de veiligheid garanderen. De horeca, die al een pak kosten had gemaakt, stond op zijn achterste poten en schreeuwde ‘au scandal’.

We moesten aan die Zwitser van toen denken, vrijdag in Bordeaux, bij de openingswedstrijd van het tornooi. Het eerste terras dat we kruisten op weg naar het centrum had al een televisie aanstaan, en mensen rustig buiten kijkend, iets drinkend of wat etend. Het tweede ook. Het derde ook. En daar waar wij nog een plaatsje vonden, maakten ze er ook geen probleem van. Integendeel. De patron pleitte openlijk voor ongehoorzaamheid. En de mensen genoten. En de politie.. Die kwam niet langs. Ze stonden even verderop rustig te keuvelen.

Het tekent een beetje de manier waarop de Fransen – hier in Bordeaux althans – met het gehele gebeuren omgaan. Cool, relax. Parijs geeft de orders, en de Bordelees, hij buigt ze wat. Ook in en om het stadion. Geen drukdoende agenten, geen veiligheidspersoneel dat zich regelneverig gedraagt, maar iedereen cool. Rijd maar door meneer, ook al mag het eigenlijk niet… Het tornooi moet leuk worden, en iedereen die erbij betrokken is, wil daar aan meewerken.

Nu de Belgen nog. Alles wijst op een versterkt middenveld, met Fellaini, naast Witsel en Nainggolan, met het trio De Bruyne, Hazard en Lukaku in de spits. Marc Wilmots wil stevig georganiseerd in het tornooi stappen, niet voluit voor de aanval kiezend. Met Mertens en Carrasco voorlopig als jokers, in afwachting van andere duels waarin we terug kunnen naar de 4-2-3-1. Met spelers die – excusez le mot zei Fellaini – “ballen moesten tonen.”

Zo, die toon is gezet. Het is money time voor een generatie die zich niet makkelijk uit het lood laat slaan, maar die wil presteren. Ons lijken het geen mannen die met een klein hartje op de ’tegenstander’ afgaan, zoals wij indertijd in Basel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content