Peter t'Kint

Dagboek uit Lyon: Liever Belgische onderbroekenhumor, dan wat we in Marseille zagen

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sport/Voetbalmagazine-journalist Peter T’Kint brengt verslag uit vanuit Lyon, waar hij kennismaakt met de Belgische supporters.

De rellen in Marseille voor en na Engeland-Rusland hebben ook gevolgen voor de Belgische supporters die op dit moment in Lyon zijn om er straks de Rode Duivels aan te moedigen. De plaatselijke prefect decreteerde hier een verbod op de verkoop aan alcohol aan supporters. Feesten zonder bier of wijn, het is eens wat anders en niet iets wat Belgen direct verwachtten…

Het was nochtans leuk gisteravond, zo getuigde Guillermo Guiz daarnet nog lachend. Guiz is een Franstalige komiek, die aan stand up doet. Voor wie regelmatig La Tribune volgt, het praatprogramma over voetbal op maandagavond, hij komt tussen op het einde van de show, als uitsmijter. Een soort professionele afscheidnemer. De RTBF bezorgde hem hier een kaartje voor de wedstrijd, maar in Lyon is hij ook voor wat optredens. Vrijdagavond een eerste, woensdag een tweede. Uitgerekend een half uur na de start van Frankrijk-Albanië, voor volle zalen zal het niet zijn. “Ik zou misschien beter de Belgen vragen om nog wat te blijven.”

Maar n’importe, gisteren genoot hij in de stad van het Belgische legioen, dat, heel anders dan de Engelsen, wat drank tot zich nam en daarna vooral luid ging zingen. Rond 23 uur had een Fransman er genoeg van. Hij trok het raam open en goot een emmer water over het zanggenootschap. Dat zich daar niks van aantrok en.. nog wat harder ging zingen. Belgische humor.

Die was er ook toen een paar meisjes op wandel een groepje supporters passeerde. Eentje liep achter hen, met een slipje in de hand. Dat hij dat gevonden had, en of het niet van hen was.. De meisjes renden voor hun leven, en hij er lachend achteraan. Belgische onderbroekenhumor. Niet altijd van het fijnste, maar liever dat dan wat we in Marseille zagen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content