Dagboek vanuit Brazilië (4): Alle ogen gericht op Sepp Blatter

© BelgaImage
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Zo, we kunnen de metro opnieuw gebruiken. Tenminste, zeker de komende 48 uur. Tot dan heeft het metropersoneel zijn staking opgeschort. Niet uit vrije wil, wel nadat 42 syndicalisten een ontslagbrief in de bus kregen voor het toebrengen van schade en het opjutten van het personeel. Dat en zware boetes (de staking is illegaal) nam de zin om nog verder te doen weg. Gisteren, na nieuwe rellen aan het station Ana Rosa tussen betogers en politie, ebde al de bereidheid tot staken in de loop van de dag weg, meer en meer stations gingen open. En ’s avonds kwam dan de berichtgeving over het opschorten. De nieuwe eis, naast loonsopslag, is nu het opnieuw in dienst nemen van de ontslagen werknemers. Anders komt er donderdag, dag van de openingswedstrijd, mogelijk een nieuwe actie.

Zo doet men dat hier. Hard tegen hard. Politie vs betoger, overheid vs personeel. Christopher Gaffney, een Amerikaans transporteconoom die werkt aan de universiteit van Fluminense in Rio, was gisterochtend in São Paulo, om er wat duiding te geven bij de protesten tegen de Copa. Hij analyseert, in opdracht van de Braziliaanse overheid, momenteel de effecten van dit WK op de diverse speelsteden. Veiligheid, economie, stadions, transport, alles wordt straks in dikke boeken en eindconclusies gegoten. Hij maakt zich geen illusies, de werken zullen mooi staan … in een kast.

Gaffney, die met enige onderbrekingen al zeven jaar in Brazilië woont, onderkent in deze maatschappij een evolutie. Van het sociale model naar het neo-liberale, van het wij naar het ik. Nu mét de Copa do Mundo alle ogen op Brazilië zijn gericht, wil iedereen voor zichzelf het onderste uit de kan.

Gingen de protesten tijdens de Confederatiebeker van een jaar geleden nog uit van sociale bewegingen die ijverden voor meer geld in onderwijs en sociale voorzieningen en meer gelijkheid, dan zijn ze nu uit op eigen gewin. Het metropersoneel wil opslag, de politie wil meer geld, de buschauffeurs, de universiteitsprofessoren, de leraars … Gaffney: “Er is geen sprake meer van een streven naar meer sociale gelijkheid. En wat mij opvalt: ook de repressiviteit neemt toe. De regering reageert op één manier: met de harde hand. Niet vergeten, onze policia is een policia militar. En een militair heeft een vijand nodig. O povo, het volk.”

A copa das copas. Het moet het WK der WK’s worden. In alle uitstalramen staan televisietoestellen afgeprijsd. Er gaat trouwens behoorlijk wat electronica over de toonbank, dit is de hoofdstad en koning consument regeert. Geld is de laatste jaren relatief makkelijk beschikbaar gemaakt, tenminste voor de media classe. Wat zorgt voor lange wachtrijen aan de kassa.

We hadden gisteren nieuwe auscultadores nodig, een koptelefoon om de interviews te kunnen beluisteren. Op bed de oude achtergelaten, er stomweg op gaan zitten en de boel in twee gebroken. Nieuwe waren snel gevonden, in de lojas americanas, het Amerikaantje van Brazilië. Hier vind je alles, snoep, kledij, teenslippers, gasfornuizen, televisietoestellen, telefoons.. En dus ook auscultadores. Je hebt alleen wat geduld nodig, want aan de kassa was het aanschuiven.

Waarom duurt het zo, vroegen we na een tijdje aan de dame achter ons. Ze legde ons het systeem uit. Wie een wat duurdere aankoop doet, kan op afbetaling kopen. Aan de kassa geven ze je dan de keuze, een schema. En dan duurt het even voor iemand zijn keuze heeft gemaakt, heeft berekend wat hij zich kan veroorloven per maand.

Wie geen geldzorgen heeft is Sepp Blatter. Vanavond zijn alle ogen op hem gericht, als het 64ste FIFA-congres met een grootse show van start gaat. Blatter, 78, probeert hier stemmen te ronselen voor een vijfde ambtstermijn. UEFA wil dat tegengaan, door een leeftijdslimiet van 72 voor kandidaat-voorzitters op te leggen. Zo valt Blatter automatisch uit de boot. De protesten, de omstreden kandidatuur van Qatar, benieuwd hoe Blatter en FIFA gaan reageren op alle commotie.

Gaffney zal er ook zijn. Hij wil zijn conclusies straks presenteren aan FIFA en aan de Russen, om er de lessen uit te trekken over vier jaar. Want in zijn ogen is er iets mis met het businessmodel dat is ontspoord, waarbij alle winst naar de voetbalorganisatie gaat en veel kosten naar het organiserend land. Benieuwd kijkt hij uit naar hun repons. Wij ook.

Lees ook:
Dagboek vanuit Brazilië (3): in de Sky Bar met Pelé en Cafu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content