David Beckham begint met voetbalclub in Miami

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Voormalige Engels international en huidig ondergoedmodel David Beckham wordt eigenaar van een nieuwe club in het Amerikaanse profvoetbal. Die zal in Miami spelen.

Beckham maakte tijdens een persconferentie in Miami bekend dat hij een licentie voor de club heeft gekregen van de Amerikaanmse profcompetitie Major League Soccer. Daar moet hij 25 miljoen dollar (18 miljoen euro) voor neertellen. Dat is, speciaal voor hem, een gunstprijs.

Dat Beckham die licentie zou krijgen was al een tijd publiek geheim. Nu is het dus ook officieel. “Ik wil dat dit echt mijn team wordt”, zei hij. “Ik weet zeker dat deze stad klaar is voor voetbal en dat dit een succes wordt.”

Geen garanties

Beckham, die onder andere bij Manchester United, Real Madrid en de Los Angeles Galaxy in de MLS speelde, maakt zich nu dus op voor een heel andere rol in de voetballerij. Succes is niet gegarandeerd. Miami had als eens een MLS-team. De Miami Fusion ging in 2001 op de fles bij gebrek aan belangstelling.

“Het is aan ons om ervoor te zorgen dat we een vol stadion hebben”, zei Beckham aan de Amerikaanse sportzender ESPN. “Het is aan ons om iets te creëren waar mensen trots op zijn.

De MLS had haar oog al langer op Miami laten vallen. De liga wordt steeds populairder. Steeds meer club spelen in eigen, twintig- tot dertigduizend plaatsen voetbalstadions, in plaats van de veel te grote American football-arena’s van weleer. Miami, waar zeventig procent van de bevolking van Latijns-Amerikaanse afkomst is, is sowieso een interessante markt voor het voetbal.

Miami Spice

Het team van Beckham heeft nog geen naam. ‘Miami Spice’ wordt her en der gegrapt. Zoals bekend is Beckhams vrouw Victoria een van de leden van de meidengroep The Spice Girls. Eén van Beckhams mede-investeerder is Simon Fuller, de voormalige manager van dat kwartet.

Beckham en Fuller hebben echter nog meer geld nodig voor ze een ploeg op de grasmat kunnen zetten, niet in de laatste plaats omdat ze een stadion moeten bouwen. Beckham praat daarover met basketbalsuperster LeBron James. Die speelt in de NBA bij de Miami Heat en heeft nu al aandelen in Liverpool FC.

“Hij houdt van voetbal en hij is een van de grootste sportmannen ter wereld”, zei Beckham, die al maanden informeel onderhandelt met James. “Als hij meedoet, zou dat geweldig zijn.”

Wereldclub

Verwacht wordt dat Miami vanaf 2016 meedoet in de MLS. Tegen dan zijn er spelers nodig. Aangenomen wordt dat Beckham zijn eigen star power in de strijd zal gooien om grote namen aan te trekken.

“Als je grote spelers binnenhaalt, krijgt de wereld interesse en dat is waar we op mikken”, zei Beckham. “Wij willen een team opbouwen die geliefd is door miljoenen mensen. Dit moet een wereldclub worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content