Jacques Sys

De dictatoriale trekjes van Lionel Messi

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

In de Argentijnse ploeg leeft iedereen op het ritme van Messi en doet de onbekende bondscoach Alejandro Sabella er alles aan om het zijn superster naar de zin te maken.

Weinig topvoetballers die zo bescheiden overkomen als Lionel Messi. De Argentijn oogt buiten het voetbalveld als een brave koorknaap en laat zich ook tussen de lijnen niet echt als een leider gelden. In interviews heeft Messi teleurstellend weinig te melden, hij stapelt de clichés op. Maar in de Argentijnse ploeg leeft iedereen op het ritme van Messi en doet de onbekende bondscoach Alejandro Sabella er alles aan om het zijn superster naar de zin te maken. Een atmosfeer creëren waar Messi blij van wordt, dat aanziet de bondscoach als een zeer belangrijk werkpunt.

Om die reden werd bijvoorbeeld Carlos Tévez thuis gelaten. Ofschoon de charismatische aanvaller een goed seizoen kende bij Juventus, zou hij Messi zowel letterlijk als figuurlijk voor de voeten lopen. Messi kan met het aura van Tévez niet overweg. De viervoudige wereldvoetballer van het Jaar stelde Sabella voor de keuze: Tévez of ik. Hij vertoonde zowaar dictatoriale trekjes.

Messi zou zich wel eens storen aan de aanwezigheid van andere vedetten. Toen Barcelona vorig seizoen Neymar aantrok, raadde Johan Cruyff, nog altijd het voetbalgeweten van Catelonië, zijn ex-club aan Messi te verkopen. Hij wees naar een aantal stervoetballers die niet met Messi harmonieerden: Samuel Eto’o bijvoorbeeld of Zlatan Ibrahimovic. Naast Messi is er geen plaats voor een andere voetballer op wie de schijnwerpers gericht is. Messi bestrijd dat met klem. “Ik ben geen dictator”, zegt hij als hij over zijn machtspositie bij Barcelona en de Argentijnse nationale ploeg wordt aangesproken.

Lionel Messi heeft met Barcelona niet het beste seizoen uit zijn carrière achter de rug. De komst van Neymar bevrijdde hem al even weinig als zijn club. Of heeft zijn mindere periode andere oorzaken? Insiders willen weten dat Messi zich stoorde aan de contractverlening van Cristiano Ronaldo bij Real Madrid, de Portugees promoveerde tot de best betaalde voetballer ter wereld. Het bestuur van de Catalaanse topclub reageerde bliksemsnel en kwam met een contractvoorstel dat Messi de komende vier jaar per seizoen 24 miljoen euro zou opleveren. Zo blijft Lionel Messi de ongekroonde koning.

De koning die nu Argentinië naar de wereldtitel moet schieten. Hij begon tegen Bosnië-Herzogovina flets en inspiratieloos, maar liet zijn klasse opflakkeren tegen Nigeria, om vervolgens dinsdag weer wisselvallig te voetballen tegen Zwitserland. Benieuwd wat het zaterdag in de kwartfinale tegen de Rode Duivels wordt. Al zal bondscoach Sabella zich ervoor hoeden druk op zijn vedette te leggen. “We moeten hem vooral met rust laten”, zegt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content