Peter t'Kint

De hel van Zenica

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Puurden de Rode Duivels daar in Brazilië het maximale uit hun mogelijkheden? Allicht wel, al zal Wilmots altijd wel achtervolgd blijven door de kritiek dat er te weinig werd gepuurd uit standaardsituaties. Een euvel dat blijft duren, ook nu weer, zowel tegen Andorra als Bosnië kon het beter, de spelhervattingen.

Vierde staan ze op de wereldranglijst, de Rode Duivels. Weer wat hogerop in de hiërarchie, voor Nederland zelfs. Een Nederland dat onder Guus Hiddink alweer verloor, dit keer in IJsland. Het onderstreept maar weer eens hoe Louis van Gaal op het WK het maximale puurde uit de mogelijkheden, met een Oranje dat wervelde op de counter.

Puurden de Rode Duivels daar in Brazilië het maximale uit hun mogelijkheden? Allicht wel, al zal Wilmots altijd wel achtervolgd blijven door de kritiek dat er te weinig werd gepuurd uit standaardsituaties. Een euvel dat blijft duren, ook nu weer, zowel tegen Andorra als Bosnië kon het beter, de spelhervattingen.

Puurden de Rode Duivels gisteren het maximale uit de wedstrijd in Zenica? We denken van niet. Het was helemaal anders dan het puntenverlies bij het gelijkspel thuis tegen Kroatië, in de beginperiode van Wilmots. Toen was een gelijkspel het maximale, de Rode Duivels mochten die avond zelfs blij zijn dat de Kroaten in de slotfase nog een reuzenkans lieten liggen. Een paar weken later werd gewonnen in Servië en dat was meer dan goed bedeeld, want het aantal kansen dat de Serviërs die avond lieten liggen, was niet te tellen.

Dat alles was gisteren niet het geval. Dzeko scoorde intelligent, kreeg later nog eens een kopbalkans, en Vincent Kompany moest ook nog eens breed met een tackle een derde mogelijkheid weghalen, maar daar bleef het bij. Aan de overkant kregen de Belgen veel meer kansen, zeker in de openingsfase, maar ook later nog. Origi, Lukaku, ze hadden de zege aan de voet en het zou niet eens onverdiend zijn geweest.

Deze ploeg maakte progressie in de beheersing, de controle, van een match, zelfs een moeilijke op verplaatsing. De Rode Duivels wisten het van eerdere verplaatsingen naar Sarajevo en omstreken. Meer dan in Belgrado kan het daar warm zijn, bij de fanatici van een jongere natie, die omwille van de oorlog in het begin van de jaren negentig uitzwermde over heel Europa en nu de vluchten plukt van een degelijke opleiding. Het is een gouden generatie, die van Dzeko en co, of wat volgt nog even sterk zal zijn, valt af te wachten. Bij tijd en wijlen lieten ze dat gisteren zien, vooral bikkelend en Dzeko slim. Maar quasi moeiteloos hield de ploeg stand.

De Belgen kwamen uiteindelijk niet verder dan een gelijkspel, leken daar in het slotkwartier zelfs vrede mee te hebben. Het tekent de evolutie van het verwachtingspatroon, dat we er haast teleurgesteld om zijn. Ten tijde van Anthuenis, of Vandereycken, zou het gevierd worden. Nu niet. Er zaten best wel zwakke momenten in het spel, de laatste twintig minuten van de match, de minuten die vooraf gingen aan de goal van de thuisploeg, maar ook sterke, zeker de beginfase, een moment waarop de ploeg vroeger nog wel eens leed en het spel onderging. Het was ook een match die de bevestiging bracht van wat zaken die we tegen de voetbaldwerg uit Andorra ook opmerkten: Fellaini, Lukaku, ze zijn niet in vorm, en dan blink je tegen deze WK-ganger die na een slechte start vocht om te overleven, ook niet uit.

Opvallend: Alderweireld heeft wél de switch gemaakt in de aanvaarding van een positie als rechtsachter, Vertonghen op links niet, zijn inbreng was slapjes, ook hij verkeert niet in topvorm. De Bruyne was dit keer wat minder, de blessures van Chadli en Mirallas maakten de rechterflank kwetsbaar, het was zonde dat Origi naar daar verhuisde. De Bruyne op rechts, Mertens links houden, en een centrale rol voor Hazard in de rug van Origi was misschien een betere startopstelling geweest. Maar dat is praat achteraf en wat doe je dan met het gebrek aan lengte in de ploeg?

De volgende confrontatie, op zondag 16 november, wordt interessant. Thuis tegen Wales, de koploper. De Rode Duivels zijn het aan hun standing verplicht om de groep weer helemaal open te gooien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content