‘De honger naar de bal is zelfs bij de grootste freak gestild, het saturatiepunt is bereikt’

François Colin klaagt aan dat de voetbalwereld kennelijk ‘maar één oplossing kent voor alle problemen: meer voetbal en vooral meer voetbal op televisie.’

De ECA (de verzameling van de 200 belangrijkste Europese clubs) heeft de FIFA laten weten geen brood te zien in het voorstel om het WK uit te breiden tot 48 teams. ‘Commercie is niet de enige prioriteit in het voetbal’, zei voorzitter Karl-Heinz Rummenigge.

De topclubs vinden dat hun spelers al overbelast worden, maar op een WK met 48 zouden ze precies evenveel matchen moeten spelen. Er wordt immers gewerkt met groepen van drie in plaats van vier teams. Wel zouden er meer spelers bij betrokken zijn, omdat er zestien ploegen meer deelnemen. Het protest van de ECA is vooral een poging om meer centen los te peuteren van de FIFA voor het afstaan van die spelers. Geld is de eerste prioriteit van de Europese toppers.

Een WK met 48 betekent tachtig wedstrijden. Nu zijn het er ‘slechts’ 64. Nooit wordt de vraag gesteld of dit niet te veel wordt voor de voetballiefhebbers. Een avond zonder voetbal is nog nauwelijks in te denken.

De honger naar de bal is zelfs bij de grootste freak gestild, het saturatiepunt is bereikt

De voetbalwereld kent maar één oplossing voor alle problemen: meer voetbal en vooral meer voetbal op televisie. De UEFA worstelt met tegenvallende kijkcijfers voor de Champions League (na de forse terugval in Engeland kwam vorige week het nieuws dat de kijkcijfers in Nederland ingestort zijn) en denkt de oplossing gevonden te hebben. Niet door de voorspelbaarheid, die stilaan groteske vormen aanneemt, tegen te gaan. Integendeel. Aleksander Ceferin, de kersverse voorzitter, gooide al meteen zijn eerste verkiezingsbelofte in de vuilnisbak en bevestigde dat Spanje, Duitsland, Engeland en Italië vanaf 2018 verzekerd zijn van 16 van de 32 plaatsen in de poules. Nee, de tv-zenders worden gepaaid met meer rechtstreekse uitzendingen. ‘In de komende cyclus krijgen de wedstrijden van de Champions League twee verschillende aanvangsuren: 19 uur (twee matchen) en 21 uur (zes matchen), zodat de fans de mogelijkheid krijgen meer wedstrijden te bekijken’, kondigde de Europese voetbalunie terloops aan.

Je hoeft geen cynicus te zijn om vraagtekens te plaatsen bij deze altruïstische zet van UEFA. De honger naar de bal is zelfs bij de grootste freak al lang gestild, het saturatiepunt is bereikt. Vroeger, toen voetbal op de buis nog schaars was, keek je als liefhebber uit naar elke match. Het was een gebeurtenis die je niet wilde missen. Tegenwoordig is een doorsneematch niet veel meer dan achtergrond, behang. Zelfs de poules van de Champions League zijn niets bijzonders meer.

Als er één competitie worstelt met tegenvallende interesse is het de beker van België. Dat de underdog het goed doet, is leuk. Maar als Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en Standard er in de halve eindstrijd niet meer bij zijn, moet je er rekening mee houden dat het Koning Boudewijnstadion niet volloopt voor de grote finale.

Hein Vanhaezebrouck, een van de weinige mensen die voortdurend nadenkt over de toekomst van ons voetbal, klaagde vorige week aan dat de winnaar van de beker verzekerd is van deelneming aan de poules van de Europa League. De nummer drie uit de Pro League moet daarentegen naar de voorronde. Terwijl vijf matchen winnen volstaat om met de beker te pronken en de competitie veertig rondes telt. Waarbij ‘play-off 1 alle aandacht krijgt en zelfs de reguliere competitie devalueert’.

Heel juist, Hein. Maar dat laatste is een beslissing van de Pro League en het eerste van de UEFA, die het behalen van een trofee hoger inschat dan een derde plaats in de competitie. Voetbal draait om winnen, niet om derde plaatsen. Dat de topclubs er in de beker met hun pet naar gooien, moeten ze alleen zichzelf aanrekenen.

Met als gevolg dat Eupen, Zulte Waregem, KRC Genk en KV Oostende kunnen dromen van een reisje naar de Heizel en op 270 minuten van de Europa League staan. Dromen zou overigens wel eens het juiste werkwoord kunnen zijn in het geval van KV Oostende. Vorige week geraakte bekend dat de kustboys een verlies leden van zeven miljoen euro, drie miljoen meer dan in de vorige campagne. Voorzitter Marc Coucke moest al 18,7 miljoen bijpassen om KV Oostende uit de rode cijfers te houden. De regels van financiële fair play zijn afgezwakt bij de UEFA, maar om Europees te mogen aantreden moet je nog altijd break-even draaien op basis van voetbalgerelateerde inkomsten. Dat wordt een moeilijk verhaal voor het Man City van België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content