‘De journalisten kregen in Moskou een voorproefje van wat hen tijdens het WK te wachten staat’

Eén ding staat vast, zegt François Colin: ‘Er zal verdomd goed gevoetbald moeten worden tijdens het WK om Rusland te verlaten met een fijn gevoel’.

‘Vond je Moskou mooi?’, vroeg de man van het reisagentschap zaterdagavond vlak voor het inchecken op luchthaven Sjeremetjevo. Er zijn weinig mooiere plaatsen in de wereld dan het Rode Plein. Zeker als het baadt in een kerstsfeer en er sneeuwvegers aan het werk zijn. ‘Een sprookje’, was dan ook het eerlijke antwoord, mede ingegeven door een loting waarvan de Rode Duivels alleen maar konden dromen.

‘En wat vind je van Rusland?’, klonk het enthousiast na mijn positieve reactie. ‘Dat het geen vrij land is.’ Hij keek me aan alsof ik van Mars kwam. ‘Geen vrije verkiezingen, geen vrije pers’, zette ik mijn mening kracht bij. Hij wist niet wat hij hoorde. ‘Meen je dat?’, stamelde hij ongelovig.

Dit was een van de weinige Russen die we in vier dagen ontmoetten die Engels sprak en dus geenszins tot het domste deel van het rijk van Vladimir Poetin behoort. Er staat spelers en supporters uit het Westen een cultuurschok te wachten als ze straks neerstrijken in Moskou. Niet in de Gum, het vroegere grootwarenhuis op het Rode Plein dat ik tijdens de Olympische Spelen van 1980 bezocht en waarvan ik me vooral de lege rekken herinnerde. De Gum werd heringericht en bestaat nu uit een aantal overdekte straten waar Dior, Luis Vuitton, Mont Blanc, Furla en alle andere wereldmerken elkaar verdringen.

Geen buurt waar de modale Rus, die omgerekend 600 honderd euro per maand verdient, gaat winkelen. Het echte Rusland vind je dertig kilometer buiten de hoofdstad. Bijvoorbeeld in Dedovsk (wat grootvadersplaats betekent) en waar de Rode Duivels vanaf midden juni gedurende drie tot vier weken dagelijks zullen trainen in het Goetsjkovo Sportcenter, genoemd naar een plaatselijke textielbaron van voor de Russische Revolutie van 1917.

De journalisten kregen in Moskou een voorproefje van wat hen tijdens het WK te wachten staat

Ook de journalisten zullen zich volgende zomer geregeld in de arm moeten knijpen om te geloven dat wat ze zien en vooral horen werkelijkheid is. We kregen daar vorige week al een paar opmerkelijke voorproefjes van op de persconferentie die FIFA-voorzitter Gianni Infantino en Vitali Moetko, de voorzitter van het lokale WK-comité, een paar uur voor de loting in het Kremlin gaven.

Infantino raadde de pers aan om aan het probleem van het racisme in het Russische voetbal niet te veel aandacht te schenken. ‘Racisme krijgt tijdens het toernooi geen kans vanwege het racismebeleid van de wereldvoetbalbond’, zei hij. De organisatoren hebben ter gelegenheid van het WK 2018 zelfs een ‘racismetsaar’ benoemd. Dat is niemand minder dan ex-coryfee Alexei Smertin, die al in 2015 wijze woorden sprak over het probleem: ‘Als supporters bananen gooien naar spelers is dat voor de grap. Daar zit niets kwaadaardigs achter. De media geven een verkeerd beeld van Rusland.’

De opvolger van Sepp Blatter heeft het goed voor met de pers en had nog meer aardig advies in de aanbieding. ‘Probeer niet alles wat uit het Oosten – Rusland of de Arabische wereld – komt negatief af te schilderen. Jullie moeten wat respect tonen.’

De Zwitser kreeg de lachers helemaal op zijn hand toen hij de dopingproblemen in de Russische sportwereld ‘pure speculatie’ noemde. Waarna Moetko vertrok voor een aanvullend antwoord van net geen kwartier.

De Russische vice-eerste minister ging, in onvervalste Donald Trumpstijl, heftig te keer tegen het ‘fake news’ van The New York Times, die vorige week een even onthullend als verbijsterend interview met Grigori Rodtsjenkov, het overgelopen ex-hoofd van het Russiche dopinglab, had durven te brengen.

Volgens Moetko was er geen enkel bewijs van een systematisch dopingprogramma in zijn land en was het principe van vermoeden van onschuld geschonden. Michel D’Hooghe, het hoofd van de medische commissie van de FIFA, bleek in ieder geval geenszins overtuigd door de retoriek van Moetko en verzekerde dat er geen Russische dokters of autoriteiten tijdens het WK bij de dopingonderzoeken betrokken zullen worden. Alle dopingstalen worden meteen overgevlogen naar Lausanne.

Eén ding staat vast: er zal verdomd goed gevoetbald moeten worden tijdens het WK om Rusland te verlaten met een fijn gevoel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content