De uitstekende casting van Inter

© ZUMAPRESS.com

Coach Luciano Spalletti voert de club uit Milaan naar de kop van de Serie A.

Met hun betonvoetbal werden ze de morele winnaar van de topper bij Juventus (0-0). Op 21 oktober waren ze dat ook al bij het scoreloos gelijkspel op Napoli, die andere Italiaanse titelkandidaat.

Het deert Inter niet, de reputatie die ze opbouwen en doet terugdenken aan het voetbal onder de Portugees José Mourinho tussen 2008 en 2010. Want toen veroverden de Nerazzurri de supercup, tweemaal de titel, de Coppa Italia en ook nog eens de Champions League.

Sinds de aanstelling afgelopen zomer van Luciano Spalletti (58) als nieuwe hoofdcoach kan Inter pronken met zijn beste competitiestart in de clubgeschiedenis. Ze sprokkelden 40 op 48, zijn ongeslagen en doen de titelhoop terug oplaaien. In tegenstelling tot stadsgenoot AC Milan, waar ze voor in totaal 194,5 miljoen euro investeerden om nieuw succes te halen, haalde Inter slechts vijf versterkingen (Matías Vecino, Milan Skriniar, Borja Valero, Nicolò Zaniolo, Dalbert Henrique) in huis voor nog niet eens de helft van dat totaalbedrag. Spalletti was de eerste die tijdens de seizoensvoorbereiding de eigen tifosi aanmaande tot rust. ‘Wij zullen altijd ons eigen pad volgen, want op het veld gebeurt alles, niet ernaast’, verklaarde de oud-sportief baas van Nicolas Lombaerts bij Zenit.

Deze coach in huis halen was een uitstekende casting. Spalletti is de vijfde trainer bij Inter in de laatste twaalf maanden, maar hij drukte wel meteen zijn stempel. Als bijzonder veeleisend wordt de ex-middenvelder omschreven.

Spalletti vond vooral het rendement ontoereikend en waarschuwde daar constant voor. Hij liet de Indonesische voorzitter/eigenaar Erick Thohir weten dat er geen revolutie zou volgen, maar met zijn ervaring, charisma én tactische beslagenheid zou hij wel voor verandering zorgen.

Dus veranderde Inter naar een 4-2-3-1-veldbezetting, waarbij vooral een grotere fysieke impact werd gekoppeld aan technische finesse. Vanaf het begin pompte Spalletti zijn vertrouwen in de spelers, door hun eigen kwaliteiten overdreven te benadrukken. ‘Die winnaarsmentaliteit erin krijgen, vergde veel psychologische inspanningen’, weet Danilo D’Ambrosio, quasi onaantastbaar in de verdediging.

Naar buiten toe verdedigt Spalletti altijd zijn profs, maar binnenskamers schrikt hij er niet voor terug hen hard met foute inschattingen te confronteren. Geen enkele speler ontsnapt daaraan, ook nietscoremachine Mauro Icardi. De 24-jarige Argentijn maakt doelpunten aan de lopende band en zit ondertussen aan zestien treffers in evenveel duels.

Inter oogt niet spectaculair, maar geldt als een heel gedisciplineerd en moeilijk te ontwrichten geheel. Ze laten nooit de teugels vieren, bogen op de efficiëntie van Icardi, de duelkracht van Skriniar, de topvorm van Antonio Candreva, de onvoorspelbaarheid van Ivan Perisic (ex-Roeselare en Club Brugge) en de onverslijtbare Sloveense goalie Samir Handanovic (33).

Spalletti, die nog geen enkele Scudetto won, droomt duidelijk van meer. Zeker in de wetenschap dat zijn team geen Europese verplichtingen dient af te werken. Maar de weg is nog bijzonder lang om in de voetsporen te treden van Mourinho. Alleen qua sterke persoonlijkheid en impact in de kleedkamer zit Spalletti al ongeveer op dezelfde hoogte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content